Spînu şi Kulminski pleacă la Moscova pentru a discuta livrarea gazelor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
gazprom conducta

Viceprim-ministrul Andrei Spînu, ministru al infrastructurii şi dezvoltării regionale, va merge la Moscova împreună cu vicepremierul pentru reintegrare, Vladislav Kulminski, pentru a discuta cu privire la livrarea gazelor. Reprezentanţii Guvernului precizează că vor pleda pentru prelungirea, cel puţin pentru un an, a contractului de livrare a gazelor în condiţiile actuale, transmite IPN.

„Reafirm că poziţia Moldovei în cadrul acestor discuţii va fi prelungirea contractului în baza condiţiilor avute pentru anul 2020-2021. Suplimentar, vom discuta despre datoriile istorice, acumulate, inclusiv despre implementarea Pachetului energetic III”, a declarat Andrei Spînu într-o conferinţă de presă.

Vicepremierul afirmă că nu există riscuri cu privire la începerea sezonului de încălzire, deşi  confirmă că presiunea în reţeaua de gaze a scăzut. Însă această situaţie nu este critică, spune el.  Andrei Spînu a mai spus că a fost deja elaborat mecanismul pe care îl vor aplica autorităţile pentru compensarea eventualelor creşteri de tarif. Acesta prevede două acţiuni: plafonarea preţului care poate fi inclus în tariful calculat de ANRE şi compensarea sumelor din facturi pentru cei mai vulnerabili la această creştere.

Legat de vizita sa în Polonia, Andrei Spînu a declarat că autorităţile sunt în căutare de alternative pentru a diversifica sursele din care pot fi achiziţionate gazele naturale. La mai multe întrevederi, a discutat despre starea de urgenţă în care se află Moldova, dar şi perspectiva de a colabora pe termen lung în ceea ţine de procurarea gazelor din diverse surse.

În aceeaşi conferinţă, vicepremierului Nicu Popescu, ministru al afacerilor externe şi integrării europene, a menţionat că în rezervoarele Ucrainei există volume de gaze care aparţin unor companii europene şi acestea pot fi procurate. Republica Moldova nu necesită cantităţi atât de mari raportate la scară europeană. Din acest considerent, pentru Moldova pot fi disponibile volume de gaz din regiune.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite