Serghei Iaralov, cea de-a doua persoană care a obţinut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ex-vicepreşedintele Partidului Democrat Serghei Iaralov este cea de-a doua persoană care a obţinut în mod fraudulos identitate dublă în Republica Moldova, ca şi şeful său de partid, Vlad Plahotniuc. Numele fals al lui Serghei Iaralov este Serghei Haikin. Centrul de Investigaţii Jurnalistice a obţinut copia ordonanţei prin care Serghei Iaralov şi Vlad Plahotniuc sunt cercetaţi într-un dosar penal.

Centrul de Investigaţii Jurnalistice scrie că numele lui Serghei Iaralov şi al lui Vlad Plahotniuc figurează într-un dosar penal pornit de Procuratura Anticorupţie la 29 octombrie 2019, după ce Serviciul de Protecţie Internă şi Anticorupţie al MAI, condus pe atunci de liderul Platformei DA, Andrei Năstase, a prezentat procurorilor mai multe materiale cu privire la dubla identitate a celor doi lideri ai Partidului Democrat, formaţiune care s-a aflat la putere în ultimii ani.

În Ordonanţa privind începerea urmăririi penale, emisă de procurorul anticorupţie Grigore Potoran, se menţionează că angajaţii Agenţiei Servicii Publice au acţionat în complicitate şi în interesul unui grup criminal atunci când au perfectat acte liderului PD, Vlad Plahotniuc, şi lui Serghei Iaralov. 

„În procesul de acumulare a materialelor s-a stabilit că angajaţi ai ASP, acţionând în complicitate cu alte persoane necunoscute în interesul unui grup criminal organizat, au perfectat şi eliberat ilegal cetăţeanului Iaralov Serghei Valentin, acte de identitate cu numele Haikin Serghei, iar pe numele lui Plahotniuc Vladimri Gheorghe, ilegal au fost perfectate acte cu numele Novac Vladislav Vladimir”, se menţionează  în Ordonanţa de începere a urmăririi penale.

Buletinul şi paşaportul pe numele lui Serghei Haikin au fost eliberate la 28 decembrie 2018, fără însă ca titularul actelor de identitate să semneze, actele fiind perfectate în regim de o zi, fără ca să fie achitată taxa de urgenţă. Ulterior, la 10 iunie 2019, la două zile de la instituirea unei noi coaliţii de guvernare la Chişinău şi trecerea în opoziţie a Partidului Democrat, oficialul PD îşi schimbă din nou numele, obţinând acte noi cu numele Iaralov. Şi de acestă dată, în registrele de eliberare a actelor de identitate lipsesc semnaturile titularului. Mai mult, în Ordonanţă se meţionează că la dosar lipseau cazierul juridic şi certificatul de naştere.

Continuarea articolului pe anticoruptie.md.

Preşedintele Comisiei parlamentare de anchetă privind frauda bancară, Alexandru Slusari, a anunţat miercuri, 31 iulie, că a intrat în posesia unor documente care demonstrează că omul de afaceri Serghei Iaralov, un personaj controversat, persoană de încredere al lui Vlad Plahotniuc, a deţinut funcţia de consilier al Ministerului Economiei, în perioada iunie 2013 - decembrie 2013. Informaţia respectivă nu a fost cunoscută opiniei publice până acum. Relevanţa acestei informaţii constă în faptul că Serghei Iaralov ar fi deţinut funcţia în cauză într-o perioadă crucială pentru frauda bancară.

De precizat că şi omul de afaceri Veaceslav Platon, condamnat la 18 ani de închisoare pentru spălare de bani şi delapidări de fonduri în proporţii deosebit de mari ce ar fi condus la prejudicierea Băncii de Economii cu peste 800.000.000 de lei, a declarat că Serghei Iaralov, alături de Ilan Şor, sunt autorii schemei furtului miliardului de euro din sistemul bancar moldovenesc. 

La fel, în 2015, la câteva clipe de a fi reţinut, ex-premierul Vlad Filat, de la tribuna Parlamentului, a afirmat că Serghei Iaralov este cel care a participat la toate discuţiile şi târgurile de la Banca de Economii. La fel, anterior, fostul şef-adjunct al Serviciului prevenire şi combatere a spălării banilor de la CNA, Mihail Gofman, l-a acuzat pe Serghei Iaralov că ar fi arhitectul fraudei bancare.

Serghei Iaralov a participat şi la toate negocierile de formare a alianţelor de guvernare din 2014. Curios este şi faptul că acesta a fost prezent şi la negocierile dintre Vlad Plahotniuc cu Igor Dodon privind formarea unei alianţe între PDM şi PSRM, după alegerile din 24 februarie, deşi nu deţine funcţii de conducere în PDM şi niciodată nu apare în faţa presei.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite