Ruşii îi întorc pe moldoveni acasă, iar însoţitorii de tren îi îndeamnă să voteze pentru Usatîi

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Şase cetăţeni moldoveni, care plecau cu trenul în Federaţia Rusă la muncă, nu au fost lăsaţi de vameşii ruşi să ajungă la destinaţie. Aleşi la întâmplare, aceştia au fost coborâţi din tren la Breansk, fără să li se explice în vreun fel refuzul de intrare în capitala Rusiei.

„Aşa o să fie până la alegeri”, ar fi fost singura „explicaţie” pe care au auzit-o. Deocamdată, cei şase moldoveni întorşi din drum nu ştiu dacă mai pot pleca la muncă în Federaţia Rusă până la scrutinul parlamentar din noiembrie 2014.

Igor Ungureanu este unul dintre aceşti moldoveni, pe care reporterul Adevărul Moldova l-a întâlnit la gara din Nisporeni duminică dimineaţa. Era trist şi derutat, pentru că trebuia să se gândească la o sursă de venit pentru familia sa, care era asigurată dacă ajungea în capitala Rusiei, şi, totodată, nu înţelegea ce căuta la Nisporeni, când era atât de aproape de Moscova. 

„De mulţi ani lucrez acolo, întotdeauna am respectat legile şi regulamentele impuse de ruşi. N-am încălcat regimurile de şedere. Nu înţeleg de ce ne-au întors din drum. Ne-au pus ştampila în paşaport şi au însemnat-o (ne arată ştampila, pe care unul din vameşi a scris „Moldova” cu litere chirilice - n.a.). Cică n-o să mai pot intra pe teritoriul Rusiei nu ştiu pe cât timp”, povesteşte omul.

Regula „şase moldoveni dintr-un vagon”

În Rusia se ducea să muncească la gospodăria unui om de afaceri, din suburbia Moscovei. „Lucrez la el de mai mulţi ani. Mă cunoaşte bine şi are încredere în mine. Am grijă de gospodăria lui, care e destul de mare - îngrijesc pe lângă casă, hrănesc animalele, strâng din urma lor. Îmi plătea 600 de dolari pe lună”.

El spune că pe tot parcursul drumului nu au întâmpinat greutăţi, până când au ajuns la staţia de la Breansk. „Au intrat vameşii, au controlat paşapoartele şi ne-au spus să coborâm din tren. Eram şase oameni, ne-au ales la întâmplare, dintr-un vagon, chiar dacă în tren mai erau moldoveni. Cred că au o normă pe care o îndeplinesc...”, adaugă Igor Ungureanu. „Au zis că mergem mai departe şi că suntem nevoiţi să ne întoarcem acasă. I-am întrebat de ce, dar au zis că ei tot nu ştiu motivul. „Aşa o să fie până la alegeri”, ziceau ei”.

Amintim că la începutul lunii octombrie, Congresul diasporei moldoveneşti din Bălţi anunţa că 80 de cetăţeni moldoveni au păţit la fel. De asemenea, se preciza că vameşii ruşi acţionau după acelaşi principiu - şase cetăţeni moldoveni erau rugaţi să coboare din fiecare vagon al trenului Chişinău-Moscova.

„Votaţi-l pe Usatîi şi totul o să fie bine!”

Deoarece nu avea bani mulţi la el, Igor Ungureanu a ajuns obosit şi flămând în Moldova, cu ultimii bani cumpărându-şi biletul spre casă. În trenul, care se îndrepta spre Chişinău, a intrat în vorbă cu însoţitorii de tren. De parcă n-ar fi fost tot necazul de care a avut parte până atunci, în loc de susţinere, cetăţeanul moldovean a primit din partea conaţionalilor lui „încurajări”... electorale. 

„Pe mulţi moldoveni îi întorc din Rusia. După alegeri cred că o să se mai liniştească, dar mai bine votaţi-l pe Usatîi Renato şi n-o să mai fie probleme” - aceste cuvinte le-ar fi spus unul dintre însoţitorii de tren moldovenilor întorşi din Breansk. Mai mult din derută, decât din curiozitate, bărbatul de la Nisporeni şi-a notat numele lui Usatîi pe bilet. „Mi-am notat numele aici. Nu-l cunosc şi nici nu cred că va fi mai bine cu el sau cu alţii. Îmi dau seama că sunt jocuri politice, iar de suferit avem doar noi, oamenii simpli”, mărturiseşte moldoveanul întors din Rusia.

Biletul pe care Igor Ungureanu şi-a notat numele candidatului Usatîi Renato.

image
Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite