Rusia vrea să iasă din Consiliul Europei

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Rusia admite ieşirea din cadrul mai multor acorduri internaţionale FOTO: Adevărul
Rusia admite ieşirea din cadrul mai multor acorduri internaţionale FOTO: Adevărul

Deputaţii ruşi, care fac parte din Comitetul privind relaţiile internaţionale, admit că Rusia va renunţa la respectarea prevederilor mai multor acorduri internaţionale, inclusiv ale Convenţiei Europene pentru Drepturile Omului, precum şi la activitatea din cadrul Consiliului Europei.

Potrivit izvestia.ru, aşa au reacţionat deputaţii ruşi la declaraţiile preşedintelui Adunării Parlamentare din cadrul Consiliului Europei (APCE), Anne Brasseur, care a avertizat Rusia privind neexecutarea deciziilor Curţii Eruopene pentru Drepturile Omului (CEDO). 

Deputaţii ruşi au declarat pentru Izvestia că Rusia poate să renunţe şi la activitatea sa din Consiliul Europei, pentru care Rusia manifestă din ce în ce mai puţin interes. 

Potrivit reprezentantului Comitetului privind relaţiile internaţionale, Leonid Kalaşnikov, ieşirea Rusiei din cadrul acordurilor internaţionale va crea posibilitatea ca Rusia să respecte prevederile acestora în mod neoficial. „Ieşirea în sine din aceste acorduri nu se va reflecta asupra participării Rusiei în Consiliul Europei, unde pentru a avea calitatea de membru nu este necesar, în primul rând, respectarea Convenţiei”, a declarat Kalaşnikov.

În acelaşi timp, în opinia deputaţilor ruşi, Consiliul Europei nu reprezintă pentru Rusia ceva important. „Ce este pentru noi Consiliul Europei, Curtea Europeană pentru Drepturile Omului, APCE etc, care s-au transformat în tribune care lovesc în noi. Mai este şi Comisia de la Veneţia finanţată din banii Rusiei”, a mai spus Kalaşnikov. 

De asemenea, preşedintele Comitetului Dumei de Stat privind legislaţia constituţională, Vladimir Plighin, a declarat că există exemplul practicii internaţionale care relevă faptul că sunt state în care normele constituţionale au un caracter dominant, exemplu pe care ar trebui să-l preia şi Rusia. „Aceasta exclude moditvul invocat în acest context şi anume cel ce se referă la necesitatea modificării Constituţiei Federaţiei Ruse, care se referă la acordurile internaţionale”, a subliniat Plighin. 

Membru al aceleiaşi comisii, deputatul Andrei Klişas susţine că „această doamnă (n.r. - Anne Brasseur) să se refere la Marea Britanie şi Germania când vorbeşte despre necesitatea executării deciziilor CEDO”. „Faptul că Rusia a semnat această Convenţie nu înseamnă faptul că prevederile Consituţiei din 1993 nu trebuie să fie îndeplinite. Poziţia dominantă şi superioritatea puterii juridice a Constituţiein reprezintă baza sistemului juridic al Federaţiei Ruse. Anume din această perspectivă trebuie să fie înţelese deciziile Curţii Constituţionale ale Federaţiei Ruse în privinţa deciziilor CEDO”, a precizat Andrei Klişas. 

Expertul rus, Serghei Makarov, a declarat că deciziile CEDO în privinţa Rusiei sunt politizate, în contextul evenimentelor din Ucraina. 

Potrivit sursei citate, preşedintele APCE, Anne Brasseur, şi-a manifestat îngrijorarea privind decizia Curţii Consituţionale a Rusiei din 14 iunie privind refuzul de a se conforma deciziei Curţii de la Strasbourg. Astfel, Rusia ar trebui să respecte 1 474 de decizii ale CEDO în ruma cărora ar trebui să achite 1,879 miliarde de dolari. Menţionăm că Rusia nu a respectat şi numeroase decizii ale CEDO în privinţa Transnistriei. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite