RAPORT Premierul Pavel Filip: „Se poate guverna pentru cetăţeni: rezultatele Guvernului Moldovei la 6 luni“

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Pavel Filip
Pavel Filip

Într-un bilanţ remis redacţiei „Adevărul“, premierul Republicii Moldova, Pavel Filip, explică reuşitele guvernului din ultimele şase luni, precum şi greşelile făcute. De asemenea, în raport se vorbeşte despre angajamentul Republicii Moldova faţă de cetăţeni, dar şi faţă de partenerii europeni şi americani. Vă redăm integral textul semnat de premierul Pavel Filip.

Fapte, nu scuze. Integritate, nu corupţie. Justiţie, nu jaf. Interes general, nu privat. Viziune, nu miopie intelectuală. Responsabilitate si stabilitate, nu manevre politice. Accent pe reforme si un trai decent. Este ceea ce, în câteva cuvinte, îşi doresc cetăţenii Republicii Moldova de la guvernanţi şi de la întreaga clasă politică. Firescul opţiunii oamenilor contrastează cu felul în care arăta ţara noastră în ianuarie 2016. Nu o să insist pe cât de rău era, pentru că o ştim cu toţii. A fost cel mai negru moment al nostru de după 2009.  Când am ajuns prim-ministru, pe 20 ianuarie, mi-am spus că e timpul să întoarcem definitiv această pagină. Că o guvernare în interes public, cu rezultate pentru cetăţeni, este posibilă. Că, având la cârmă politicieni serioşi şi responsabili, Moldova are un viitor.

Acest text, lung dar cheie, este o dare de seamă, un bilanţ a ceea ce oameni politici, funcţionari şi cetăţeni ai Republicii Moldova am reuşit să facem împreună în ultima jumătate de an. Suntem constienti ca mai sunt multe de făcut. Ca să recuperăm încrederea oamenilor şi a partenerilor europeni şi americani, ca să creştem nivelul de trai şi să reducem sărăcia, schimbările şi reformele nu vor fi oprite, ci trebuie accelerate. Legile votate accelerat trebuie puse în practică, pentru că acolo este testul suprem. Am făcut şi greşeli, pentru care ne cerem scuze şi din care am învăţat destule. Dar, după şase luni de guvernare, ce rămâne este că am stabilizat politic şi economic Moldova, i-am redat o direcţie şi o perspectivă europeană, am întors statul cu faţa către oameni, i-am ascultat prin multiple vizite in teritoriu şi am căutat să le facem viaţa mai bună sau mai uşoară. 

Sunt astăzi mai optimist ca niciodată în destinul Republicii Moldova, dacă vom continua la fel de hotărât pe acelaşi drum al integrării europene şi al guvernării deschise şi eficiente. Sper că îmi veţi împărtăşi optimismul citind ce s-a schimbat în bine în ultimele şase luni.

Un singur drum înainte – Uniunea Europeană

Acest Guvern, susţinut de conducerea Parlamentatului şi de coaliţia din jurul PDM (cărora le mulţumesc!), a afirmat fără echivoc opţiunea integrării europene. De altfel, programul nostru de guvernare este bazat pe implementarea Acordului de Asociere Moldova - UE. În martie, după discuţiile cu partenerii europeni, ne-am asumat Foaia de Parcurs privind agenda prioritară de reforme, un set de măsuri esenţiale care să restabilească încrederea că statul poate livra nu crize, ci rezultate. Până astăzi, angajamentele au fost îndeplinite în proporţie de peste 70%, iar până la finalul lui iulie vom indeplini toate conditionalitatile. Am adoptat legi şi reforme care vor schimba în bine Republica Moldova, am demonstrat că, atunci când există voinţă şi pricepere, niciun obstacol nu este de nedepăşit. Vom continua, pentru perioada 2017-2019, aceeaşi politică a rezultatelor în relaţia cu UE, concentrându-ne pe îndeplinirea angajamentelor din Acordul de Asociere.

Un trai mai bun pentru fiecare moldovean 

Guvernarea nu este un exerciţiu abstract. Nu poate fi vorba de performanţă decât dacă oamenii îşi pot găsi un loc decent de muncă, dacă pensiile şi salariile se plătesc la timp, dacă serviciile publice sunt de calitate şi accesibile tuturor. Pe scurt, în viziunea noastră, guvernarea trebuie să aibă impact imediat în viaţa de zi cu zi a oamenilor şi este ceea ce am urmărit prin măsurile concrete adoptate în ultimele şase luni - moldovenii să trăiască mai bine.

Am redus tarifele la energie electrică cu peste 10%. Preţul gazelor naturale a scăzut cu 10,9%. Am introdus pâinea socială în reţeaua magazinelor Franzeluţa. Am redus preţul la medicamente cu până la 14%, ca urmare a noii metodologii de aplicare a adaosului în sectorul farmaceutic.

Începând cu 1 mai, salariul minim garantat a crescut cu 10%, de la 1900 la 2100 lei. Pentru lucrătorii medicali, salariile au crescut, în medie, cu 20%. Am majorat cu prioritate veniturile tinerilor rezidenţi, pentru că vrem să punem capăt exodului de specialişti. Nu am uitat de părinţii şi bunicii noştri, aşa că am indexat pensiile cu aproximativ 10% începând cu 1 aprilie şi am alocat fonduri cu 50% mai mari pentru medicamentele compensate. Am extins de asemenea lista de medicamente compensate, răspunzând astfel nevoilor bolnavilor. "Educaţia, prioritate a Guvernului" nu este doar o lozincă şi, de la 1 septembrie, salariile dascălilor vor fi şi ele mai mari cu 8,6%. În sprijinul familiei tinere, al tinerelor mame, am introdus indemnizaţia lunară pentru îngrijirea copilului până la vârsta de 1,5 ani, acordată persoanelor neasigurate, iar cuantumul minim al îndemnizaţiei pentru creşterea copilului până la împlinirea vârstei de 3 ani a fost stabilite de Guvern la 540 de lei.

Am reuşit să scădem facturile la energie electică şi la gaze naturale, dar provocarea este ca acest lucru să se întâmple nu o dată, ci periodic. Aşa că am adoptat legi noi privind energia electrică şi gazele naturale, ţintind deopotrivă sporirea drepturilor consumatorilor şi securitatea energetică a ţării. Când regulile sunt clare, când monopolurile dispar, apare concurenţa, iar preţurile plătite de consumatori sunt mai mici.

Serviciile publice, şi în special educaţia şi sănătatea, sunt pe lista noastră de priorităţi. În plus faţă de majorările de venituri, am luat decizii pentru a asigura acces sporit la medicamente de calitate, simplificând autorizarea şi plasarea acestora pe piaţă. Cel mai important, cetăţenii vor beneficia de un număr mai mare de servicii medicale gratuite, acoperite din mijloacele fondurilor asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Pentru aceasta, Guvernul a aprobat modificarea Programului unic al asigurării obligatorii de asistenţă medicală. Tot în sănătate am adoptat acum câteva zile Programul naţional de promovare a sănătăţii 2016 – 2020, care presupune măsuri de prevenţie a îmbolnăvirilor (informări, elaborare de ghiduri, formare de specialişti, mai buna ţintire a grupelor de risc).

Locuri de muncă şi creştere economică sustenabilă

Sunt un om de stat care înţelege rolul business-ului într-o economie. Ştiu că fără un mediu de afaceri solid, fără un parteneriat între stat şi întreprinzători, nu putem avea nici locuri de muncă, nici dezvoltare, nici fonduri mai multe la buget pe care să le investim în sănătate, educaţie sau infrastructură. De aceea, am căutat şi voi căuta să fac viaţa cât mai uşoară celor care investesc sau vor să investească în Republica Moldova. Am un Consiliu Economic foarte activ, avem un dialog permanent cu oamenii de afaceri şi vrem să transmitem, atât în ţară, cât şi în străinătate, că suntem pregătiţi  pentru investiţii cât mai consistente. Am încredere că validarea din partea instituţiilor internaţionale va aduce o efervescenţă investiţională în Moldova începând cu a doua jumătate a acestui an.

În şase luni am stabilizat economia şi am adus mai multă disciplină în colectarea veniturilor la bugetul de stat. Am schimbat conducerile la Fisc şi la Vamă, iar rezultatele s-au văzut imediat: doar în primele luni, încasările au crescut cu aproape 18%. Am reuşit să închidem robinete vechi prin care se făcea evaziune fiscală şi nu ne vom opri aici.

Pentru evazionişti suntem ciumă, dar pentru business-ul corect suntem mumă. Am introdus un moratoriu al controalelor făcute de instituţiile statului, pentru că erau prea multe şi deseori generau abuzuri împotriva firmelor. În acest moment analizăm soluţiile pentru un nou cadru legal care să reglementeze controalele, să ne asigurăm că există echitate şi că doar răufăcătorii vor fi deranjaţi. Guvernul spune Stop hărţuirii agenţilor economici corecţi. Alături de reducerea numărului de ministere de la 16 la 10, vom reduce şi numărul instituţiilor cu rol de control: din 33, vor rămâne numai 11 entităţi care să efectueze controale şi 5 regulatori independenţi.

Sprijinirea mediului de afaceri nu înseamnă doar taxe şi impozite, ci şi reducerea birocraţiei inutile. În jumătate de an, numărul total de acte permisive necesare pentru derularea afacerilor s-a redus de la 416 la 114. Lucrăm în continuare, iar 52 acte vor fi revizuite în viitorul apropiat. În plus, am abrogat 169 ordine vamale. Simbolul birocraţiei, ştampila, nu mai este obligatorie pentru agenţii economici.

Eu cred că statul trebuie să fie activ şi să joace inteligent în economie. De aceea, Guvernul a extins facilităţile fiscale pentru companiile din industria IT, pentru că există un potenţial imens pentru parcurile virtuale şi IT, pentru industriile viitorului. Este un proiect foarte drag mie, pe care l-am început când eram ministrul Comunicaţiilor. Pentru că vorbim despre Moldova viitorului, gândul ne duce imediat la tineri şi la Diaspora. Criteriul suprem de succes al unei ţări este până la urmă atunci când cetăţenii decid să rămână sau să se întoarcă acasă. De aceea, am reluat programul PARE 1+1 pentru reîntoarcerea diasporei, de aceea Guvernul a aprobat condiţii mai avantajoase pentru rambursarea împrumutului accesat prin intermediul PNAET – Programul Naţional de Abilitare Economică a Tinerilor.

Nu in ultimul rand, saptamana aceasta, am solicitat urgentarea aprobării proiectului „Raportul unificat", măsura venind să faciliteze activitatea agenţilor economici prin diminuarea timpului şi costurilor la întocmirea şi prezentarea rapoartelor către autorităţile publice, eliminarea dublării informaţiei, diminuarea cu aproximativ 40 % a datelor raportate, precum şi crearea condiţiilor necesare ca persoanele juridice să interacţioneze cu o singură autoritate, în loc de trei, cum este in prezent.  

Acordul cu FMI – certificat de încredere pentru guvernare

După luni de negocieri, ajungem la o înţelegere cu Fondul Monetar Internaţional: vom avea un "Staff Level Agreement" in urmatoarele zile. Este o confirmare a eforturilor Guvernului şi Parlamentului, este un certificat de încredere nu doar pentru Executiv, ci pentru Republica Moldova în general. Acum ţara noastră poate ieşi pe pieţele internaţionale, poate avea acces la banii internaţionali mai ieftin şi mai uşor. După această decizie, investitorii străini au o validare puternică a faptului că merită investit aici. Nu ne vom opri şi vom fi activi în curtarea investitotilor: în toamnă vom lansa un program de privatizări strategice şi vom demonstra că se pot face privatizări de succes în Moldova, nu doar jafuri moşite de politicieni.

Efectele se vor vedea imediat: in primul rand prima transă din împrumutul de 160 de milioane de euro acordat de România, pe care o asteptam in luna august si care cimenteaza relatia Chisinau-Bucuresti. Cu încredere, respectându-ne cuvântul în faţa partenerilor europeni şi americani, implementând reformele, putem câştiga şi încrederea cetăţenilor, care au tot dreptul să fie sceptici după dezastrul ultimilor ani. Nu deschidem şampania, dar ştim că suntem pe drumul cel bun.

Însănătoşirea sistemului bancar şi recuperarea banilor furaţi

Creşterea economică depinde de un mediu bancar sănătos şi activ. Or tocmai asta nu am avut noi în 2014-2015. Când băncile au fost devalizate, când politicienii au închis ochii, cum să mai aibă încredere cetăţenii?  Din ziua 1 de guvernare ne-am concentrat pe consolidarea sistemului bancar şi pe recuperarea miliardului furat. În luna martie, Parlamentul a votat un nou Guvernator al Băncii Naţionale, Sergiu Cioclea, un profesionist cu experienţă în sistemul bancar din Franţa şi din UE. Banca Naţională a elaborat o strategie de intervenţie, de eliminare a vulnerabilităţilor, iar propunerile de modificare a legislaţiei au fost discutate cu FMI şi Banca Mondială înainte de a fi aprobate de Guvern. În plus, în efortul de integrare europeană, am adoptat două proiecte normative incluse în pachetul de armonizare a legislaţiei naţionale din sectorul financiar-bancar la directivele UE, precum şi un proiect de lege pentru consolidarea sistemului bancar, prin care BNM primeşte atribuţii sporite de supervizare şi control asupra băncilor comerciale.

Nu este suficient ca justiţia să-i pedepsească pe autorii şi beneficiarii fraudei bancare - trebuie să recuperăm şi banii. Guvernul şi-a respectat promisiunea de a afişa sumele recuperare din frauda bancară, care pot fi consultate pe site-ul oficial al Ministerului Finanţelor. Până astăzi au fost recuperate peste 500 milioane de lei. În plus, din contul realizării activelor şi a gajului de la trei bănci aflate în proces de lichidare, se preconizează recuperarea a peste 1,5 miliarde de lei, deci de trei ori mai mult. Rambursarea creditului de urgenţă înseamnă şi ea peste 700 milioane de lei. Organele de anchetă au aplicat sechestru la bunuri, proprietăţi, autovehicule şi conturi bancare estimate la peste 200 milioane lei. Vreau să audă toţi cei care au urechi de auzit: în Moldova de astăzi nu se mai poate să scapi nepedepsit şi cu banii neluaţi dacă furi.

O Moldovă integră, fără corupţie

Alături de sărăcie, corupţia este astăzi cea mai mare problemă a Republicii Moldova. Cetăţenii nu au încredere în stat pentru că văd corupţie şi dispreţ faţă de lege acolo unde ar trebui să fie integritate şi ordine. Chiar dacă nu va fi uşor, suntem decişi să schimbăm această situaţie şi să avem un război împotriva marii şi micii corupţii.

Conform recomandărilor Comisiei de la Veneţia, Parlamentul a adoptat noua Lege a procuraturii. Între timp, Guvernul a aprobat proiectul Legii cu privire la organizarea şi funcţionarea procuraturilor specializate, care prevede instituirea Procuraturii anticorupţie, Procuraturii pentru Combaterea Crimei Organizate şi Cauze Speciale. Vom urma exemplul de succes românesc în investigarea şi pedepsirea corupţilor. Pachetul de legi pe integritate, care prevede reforma CNI şi reguli mai clar şi mai stricte împotriva conflictului de interese şi declarării averilor, a fost adoptat de Guvern şi este în atenţia Parlamentului. Am eliminat definitiv influenţa politicului la numirea judecătorilor Curţii Supreme de Justiţie. Guvernul a introdus prevederi noi în Codul Penal privind răspunderea pentru fraudele comise în gestionarea fondurilor externe, modificări ce vor face posibilă conlucrarea dintre organele de drept ale Republicii Moldova cu cele europene, OLAF (Agenţia Europeană Antifraudă) şi Curtea de Conturi Europeană.

Sprijin pentru fermieri

Agricultura poate fi unul din motoarele creşterii economice, aşa că gândim modalităţi cum îi putem sprijini mai consistent pe fermieri. Guvernul a actualizat Codul Funciar si este in proces de definitivare a Legii privind principiile de subvenţionare în agricultură şi dezvoltare rurală. Legea va include si un aspect inovator: instituirea Fondului de Dezvoltare a Agriculturii şi Mediului Rural, care se formează din alocaţiile anuale de la bugetul de stat pentru domeniul dezvoltare agricolă şi rurală, precum şi din alte surse, inclusiv din cadrul programelor Comisiei Europene. În plus, am deblocat creditul polonez, iar primilor fermieri li s-au aprobat dosarele de finanţare. 

Aceastea sunt doar câteva dintre măsurile concrete pe care le-am adoptat în ultima jumătate de an. Ar fi mult mai mult de adăugat, pentru că schimbări au fost în fiecare domeniu: de exemplu, am adoptat Strategia privind dezvoltarea Poliţiei pentru 2016-2020 şi Legea privind funcţionarul public cu statut special din cadrul MAI şi, pentru un plus de siguranţă pe drumurile publice, am majorat amenzile pentru consumul de alcool la volan. În cercetare, inventatorii vor putea beneficia de acoperirea parţială a cheltuielilor suportate în timpul brevetării în străinătate a invenţiilor şi a soiurilor de plante create în Republica Moldova. Pentru a închide un subiect care nu ne dă pace, am reluat dialogul în formatul ”5+2” legat de Transnistria, după o pauză de doi ani.

În şase luni am făcut cât n-au făcut alţii în doi ani. Moldova de astăzi este total schimbată faţă de cea de la începutul lui 2016: stabilă, angajată pe calea reformelor şi a integrării europene, atentă la viaţa de zi cu zi a oamenilor şi deschisă la dialog cu societatea civilă, prietenoasă cu mediul de afaceri şi într-un parteneriat real cu UE şi FMI. 

Am făcut mai mult şi am vorbit mai puţin şi acesta este planul nostru până în 2018. Este doar în puterea cetăţenilor Republicii Moldova, prin încrederea şi susţinerea lor, să continuăm pe acest drum al stabilităţii şi integrării europene, pentru că aşa vine bunăstarea. Bunul-simţ, integritatea şi viziunea aduc rezultate pentru toţi.

Pavel Filip este Premierul Republicii Moldova din ianuarie 2016. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite