PSRM a contestat Legea pre-vetting la Curtea Constituţională. Reacţia lui Litvinenco

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Vasile Bolea, deputat socialist
Vasile Bolea, deputat socialist

Socialiştii s-au adresat la Curtea Constituţională, cerând să fie verificată constituţionalitatea Legii ce prevede evaluarea integrităţii candidaţilor la funcţia de membru în Consiliul Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor. Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că regretă că „Socialiştii, contrar propriilor declaraţii şi chiar angajamente electorale, se arată atât de ostil reformei justiţiei”, transmite IPN.

Deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vasile Bolea, a declarat că la elaborarea aşa-numitei legi pre-vetting n-au fost luate în calcul argumentele Comisiei de la Veneţia şi au fost încălcate mai multe norme constituţionale. Potrivit lui, prin această lege se atentează la independenţa instanţelor judecătoreşti şi la independenţa justiţiei. În Constituţie e prevăzut clar că există separaţia puterilor în stat. În opinia sa, procedura de „pre-vetting” încalcă acest principiu.

Vasile Bolea a precizat că existenţa unei comisii care se va ocupa de preselecţia candidaţilor în CSM şi CSP este neconstituţională deoarece nu este prevăzută de Constituţie. Astfel se atentează la prerogativele Adunării Generale a Judecătorilor şi Adunării Generale a Procurorilor, care urmează să aleagă din rândurile sale membrii în Consiliul Superior al Procurorilor şi în Consiliul Superior al Magistraturii.

Drept reacţie, ministrul justiţiei, Sergiu Litvinenco, a declarat că nu poate interpreta gestul socialiştilor altfel decât că îi aranjează sistemul corupt, care a dus ţara în prag de colaps. „Afirmaţia că „pre-vettingul” ar fi încălcat principiul separării puterilor în stat denotă o neînţelegere profundă a principiilor ce stau la baza legii supreme. „Pre-vettingul” a fost expertizat de Comisia de la Veneţia şi vine să îmbunătăţească calitatea actului de justiţie în Republica Moldova”, a subliniat ministrul.

Legea privind unele măsuri aferente selectării candidaţilor la funcţia de membru în organele de autoadministrare ale judecătorilor şi procurorilor prevede crearea unei comisii specializate de evaluare a integrităţii candidaţilor la funcţii administrative din cadrul Consiliului Superior al Magistraturii şi Consiliul Superior al Procurorilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite