Proiectul de echivalare a studiilor din Moldova cu cele din România, blocat de socialiştii lui Dodon

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon presedinte.md

Proiectul de echivalare a diplomelor studiilor dintre Republica Moldova şi România a fost blocat în Comisia politică externă şi integrare europeană de către deputaţii fracţiunii Partidului Socialiştilor din Republica Moldova. Anunţul a fost făcut de către autorul acestui proiect, ex-ministrul Educaţiei Igor Şarov, notează IPN.

„Este un proiect la care personal ţin foarte mult, echivalarea actelor de studii şi acordul de bază în domeniul educaţiei cu România. Pentru mine este cel puţin neînţeleasă tergiversarea acestui proiect. Zilele trecute vorbisem cu preşedintele Comisiei de politică externă, domnul Vremea, care m-a informat că la o primă şedinţă nu a fost cvorum, iar la cea de a două şedinţă reprezentanţii fracţiunii socialiste au cerut amânarea acestuia”, a declarat Igor Şarov în cadrul emisiunii „Punctul pe AZi” de la postul de televiziune TVR Moldova.

Potrivit ex-ministrului, citat de IPN, argumentele pe care le-au adus socialiştii sunt stranii.

„Au invocat că odată cu semnarea acestuia ar fi posibilităţi de plecare din Republica Moldova, ceea ce este o opinie cel puţin eronată. Beneficiile pentru cetăţenii noştri din România sunt enorme, ca şi viceversa. Cei care au absolvit 10 sau 11 clase li se echivalează studiile cu o diplomă de bacalaureat, cei care au absolvit cinci ani de studii în universităţi se echivalează cu diploma de master, în perioada de pre-Bologna. Se echivalează şi diplomele cu grad ştiinţific. Mai sunt şi sunt alte beneficii”, a adăugat Igor Şarov.

El afirmă că a primit mai multe solicitări din partea diasporei pentru a elabora un proiect în acest sens. Astfel, interacţiunea cu diaspora nu se rezumă numai la zilele din august când se organizează Zilele Diasporei, dar reprezintă o interacţiune zilnică.

Totodată, Igor Şarov susţine că la Ministerul Educaţiei se pregătesc şi alte proiecte de echivalare a studiilor cu ţări precum Italia, Portugalia, Belorusia, dar şi alte state. „Acestea sunt vitale pentru că trebuie să oferim posibilităţi. Nu mai vorbim despre faptul că se echivalează specialităţile de medicină, inginerie. Acestea sunt în beneficiul cetăţenilor noştri care se află astăzi în România şi eu sunt sigur că bunul simţ va domina şi efortul deputaţilor care susţin acest proiect va face ca să fie unul de succes”, a concluzionat Igor Şarov.

https://www.ipn.md/ro/proiectul-de-echivalare-a-studiilor-din-moldova-cu-cele-7967_1077507.html

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite