Primăriţa care a uimit Moldova. Are şapte copii, l-ar accepta pe al optulea şi mai vrea un mandat la Primărie

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Olga Coronciuc, edilul comunei Bălţata din
raionul Criuleni, spune că ar putea să-l nască şi pe al optulea copil şi chiar
să participe la alegerile locale generale din acest an.
Olga Coronciuc, edilul comunei Bălţata din raionul Criuleni, spune că ar putea să-l nască şi pe al optulea copil şi chiar să participe la alegerile locale generale din acest an.

A demonstrat că o femeie puternică nu stă în spatele unui bărbat, ci în faţa lui, uimind o ţară întreagă. Este vorba despre unica femeie primar din Republica Moldova care are cei mai mulţi copii - şapte fete. Ultima a venit pe lume chiar în timpul mandatului. Olga Coronciuc, edilul comunei Bălţata din raionul Criuleni, spune că ar putea să-l nască şi pe al optulea copil şi chiar să participe la alegerile locale generale din acest an.

Pe Olga Coronciuc am găsit-o la primărie. Dis-de-dimineaţă, la uşa cabinetului său aşteptau vreo câţiva săteni. După ce i-a primit în cabinet, primăriţa s-a apucat să citească nişte documente, legate de un proiect complex din comună. Vrea să instaleze sistemul de canalizare, epurare şi apeduct.

Schimbări mici, dar importante

„Sunt la primul mandat şi mă gândesc să candidez şi la al doilea, doar ca să duc la bun sfârşit ceea ce am început, adică aceste proiecte. Pe tot parcursul acestor ani, m-am străduit să îmbunătăţesc viaţa sătenilor, că mare dezordine am găsit când am venit. Era aşa o debandadă prin toate documentele, că nu ştiam de unde să încep. Multe lucruri elementare trebuiau de făcut”, menţionează femeia.

Astfel, încetul cu încetul, femeia a renovat grădiniţa, apoi şcoala, punctul medical, casa de cultură. A reparat un stadion de fotbal pentru tineri şi a amenajat un teren de joacă pentru copii chiar în centrul satului. „Poate nu am făcut cine ştie ce, dar cu siguranţă nu mai este ceea ce era acum patru ani. Mai vreau să repar şi drumul şi cam astea sunt obiectivele mele pentru următorii patru ani. Desigur, dacă lumea o să mă voteze. Pentru că în primul tur am acumulat 80 % din toate voturile şi am concurat alături de încă nouă candidaţi”, specifică mândră primăriţa.

„Cine sunt eu să mă aştepte oamenii?”

Olga Coronciuc spune că e nevoie de mult tact, curaj şi răbdare pentru a fi în această funcţie. „În primul an de mandat, în şcoală erau 14 grade cu plus, iar în sala sportivă - vreo cinci. Ce să fac? Mă duc la raion. Acolo, preşedintele mă întreabă de când cei din Bălţata au probleme, că cică suntem tare cuminciori. M-am întors înapoi aşa cum am venit - nu avea raionul bani. Bine. Am aşteptat ceva timp, pe urmă sun la vreo două televiziuni şi le chem în sat. Le-am arătat totul: că e frig, nu-s condiţii, mizerie. A doua zi m-a sunat preşedintele de raion ca să punem la punct totul de ce era nevoie, iar peste jumătate de an am instalat un cazan cu bioamasă. Ştiu că nu a fost cea mai bună mutare pe tabla de şah, dar altă soluţie pe moment nu aveam”, explică funcţionara.

olga coronciuc

Femeia e implicată şi în compania de turism a soţului. După ce termină treburile de la primărie dă o fugă până la al doilea job. Apoi seara mai are şi ore de masterat, la drept. „Când nu reuşesc să comunic cu sătenii sau mă caută pe la primărie, iar eu nu sunt, seara târziu mă duc direct la ei acasă ca să rezolvăm problema. Nu-mi place ca lumea să mă aştepte la uşă. Cine sunt eu ca să mă aştepte oamenii la uşă? Dacă au întrebări mai uşoare discutăm prin reţelele de socializare. Sincer, am noroc şi de echipa de consilieri şi cea din administraţie - fiecare ştie ce are de făcut. Cât despre al doilea job, mulţi ar putea spune că este conflict de interese. Dar eu nu implic businessul meu în treburile primăriei sau să fac vreo mahinaţie. Şapte copii din salariul de primar nu creşti”, spune ea.

De la primărie la maternitate

Când a venit la cârma primăriei era în anul 2011. Tocmai a şasea fetiţă împlinise un an, iar peste o lună a aflat că e însărcinată cu a şaptea. „A fost un pic neaşteptat pentru mine când am aflat că vom avea încă un copil, dar ce puteam să fac. Mulţi nici nu au înţeles că sunt însărcinată. Am stat în primărie aproape non-stop, fiindcă cum am mai spus era mult de lucru. Aşa că, de la primărie la maternitate şi de la maternitate la primărie. Eu nu am prea stat cu copiii acasă. Pe mine toţi mă ajută: şi vecinii, şi fata cea mai mare, şi câteodată colegii de lucru. Sarcina pentru mine e o normalitate. Eu nu înţeleg femeile care vor copii, dar nu nasc doar din motivul că vor carieră. Pe toate le reuşeşti dacă vrei. Copiii sunt cei care ne dau sens vieţii”.

Anastasia, Nicole, Beatrice, gemenele Daria şi Xenia, Valentina şi Olga sunt cele şapte fete ale primăriţei. Cea mai mare are 23 de ani, iar cea mai mică - trei ani: „Câteodată le mai încurc numele, mai ales fetelor gemene. Pot să întreb tu cine eşti? Eu sunt Daria. Aha, am înţeles. Desigur, e greu să creşti şapte fete. În viaţă nu sunt doar zile cu soare. Important e să te ridici atunci când cazi şi să nu te laşi pradă disperării”, spune Olga, care recunoaşte că dacă ar rămâne însărcinată şi cu al optulea copil, nu ar renunţa la el: „Unde sunt şapte e loc şi pentru al optulea”, zâmbeşte ea.

Femeile din Moldova, de nota zece

Dumitru, soţul său, o ajută foarte mult. Bărbatul spune că e mândru de familia sa, dar mai ales de soţie: „O ajut foarte mult, deoarece e imposibil sa nu o ajuţi. Sincer, nu mă simt subestimat pentru faptul că ea are atâtea activităţi şi e primar, pentru că eu tot am treburile mele. Când ne vom mai întâlni data viitoare, cu siguranţă Olga va fi premier”.

olga coronciuc

Cu câţiva ani în urmă, Olga a fost implicată într-un scandal de proporţii. Femeia se judecă din cauza unor chestiuni legate de firmele de turism pe care le-a deţinut. Afirmă că deja primul proces l-a câştigat. „Eu nu regret abosolut nimic din ce s-a întâmplat în viaţa mea. Sunt lecţii din care am învăţat şi am îneţeles că tot răul e spre bine, de asta sunt sigură. Niciodată nu am lăsat mâinile în jos. Mie nu-mi place să stau şi să plâng în pumni. Ăsta nu e stilul meu. În viaţă trebuie să treci prin toate ca să înţelegi multe. Să duci războaie ca să-ţi demonstrezi nevinovăţia trebuie, dar pierzi timpul. Mai bine să faci ceva bine şi să nu atragi atenţia la toate relele”, explică primăriţa.

Ce-i trebuie unei femei ca să nu stea în spatele unui bărbat? Puţină libertate şi susţinere. „O femeie are nevoie de puţină libertate şi le poate face pe toate. În Republica Moldova femeile sunt de nota zece, doar că bărbaţii nu prea sunt la nivelul lor. Totuşi, fără ei nu te descurci de una singură. Cu un bărbat puternic alături, femeia e şi mai puternică, mai ales dacă te înţelege şi te susţine”, încheie Olga.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite