Pe 2 octombrie începe campania electorală pentru prezidenţialele din Republica Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Campania electorală pentru alegerile prezidenţiale din 1 noiembrie începe de vineri, 2 octombrie. Potrivit Codului Electoral, este perioada în care este permisă agitaţia electorală cu scopul de a-i determina pe alegători să-şi exprime voturile pentru alegerea unui sau altui concurent electoral. Agitaţia electorală se admite numai după înregistrarea concurentului electoral de către organul electoral, transmite IPN.

Candidaţii au dreptul să supună discuţiilor libere şi sub toate aspectele programele electorale ale concurenţilor electorali, calităţile politice, profesionale şi personale ale candidaţilor. De asemenea, ei pot face agitaţie electorală în cadrul adunărilor, mitingurilor, întâlnirilor cu alegătorii, prin intermediul mijloacelor de informare în masă, prin expunerea de afişe electorale sau prin intermediul altor forme de comunicare.

Modalitatea plasării în condiţii egale a publicităţii electorale pe panourile publicitare, inclusiv pe cele aflate în proprietate privată, se aprobă de Comisia Electorală Centrală şi se aduce la cunoştinţa publică concomitent cu începerea perioadei electorale.

Concurenţii electorali pot organiza întâlniri cu alegătorii, autorităţile administraţiei publice locale fiind obligate să asigure posibilitatea desfăşurării unor astfel de întâlniri în termene şi în condiţii egale. Organele electorale pot fi sesizate în cazul neregulilor constatate în legătură cu organizarea şi desfăşurarea întâlnirilor.

Candidaţii nu pot folosi mijloacele şi bunurile publice – resurse administrative – în campaniile electorale. Totodată, autorităţile sau instituţiile publice şi cele asimilate acestora nu pot transmite sau acorda concurenţilor electorali bunuri publice sau alte favoruri decât pe bază de contract, în condiţii de egalitate pentru toţi concurenţii electorali.

Nu pot fi utilizate în scop de publicitate electorală imagini ce reprezintă instituţii de stat sau autorităţi publice, atât din ţară cât şi de peste hotare, ori organizaţii internaţionale.

Concurenţilor electorali le este strict interzis să implice sub orice formă persoanele care nu sunt cetăţeni ai Republicii Moldova în acţiunile de agitaţie electorală.

În ziua alegerilor nu se admite nici un fel de agitaţie electorală în incinta secţiei de votare sau la intrarea în localul secţiei de votare.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite