Pavel Voicu: A te urca cu tractorul pe scările Parlamentului nu este protest paşnic

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Interne, Pavel Voicu, afirmă că agricultorii care protestează în capitală mai bine de o săptămână au fost avertizaţi cu privire la desfăşurarea unor manifestaţii paşnice. Mai mult decât atât, oficialul susţine că forţele de ordine au aplicat gazele lacrimogene în conformitate cu legea în vigoare, iar asupra conducătorilor de tractoare şi în raport cu mai mulţi protestatari, au fost pornite unele investigaţii, notează IPN.

„Să pornim de la faptul că, în conformitate cu legea, fiecare cetăţean are dreptul să protesteze paşnic, iar de a te urca cu tractorul pe scările Parlamentului sau de a merge pe trotuare punând în pericol securitatea cetăţenilor, sau de a te deplasa cu tractoarele prin municipiul Chişinău, de a perturba circulaţia, deoarece sunt destinate pentru a merge pe câmpuri, aceasta nu este un protest paşnic”, a declarat Pavel Voicu în cadrul emisiunii „Moldova în Direct” de la postul de televiziune Moldova1.

De asemenea, ministrul de interne susţine că înainte de a aplica gaze lacrimogene, forţele de ordine au îndemnat manifestaţii să protesteze paşnic.

„Colegii mei mai întâi de toate i-au informat pe aceşti protestatari că trebuie să protesteze paşnic şi care pot fi consecinţele atunci când nu se conformează. Mai întâi de toate, le-a fost cerut să se conformeze, să renunţe la această formă de protest şi să treacă în cadrul legal. Persoanele nu s-au subordonat cerinţelor legale ale colaboratorilor poliţie, dorind să ajungă cu tractorul faţa Parlamentului, dar noi nu ştim intenţiile lor mai departe, poate scopul a fost să intre cu tractorul în Parlament, ceea ce este inadmisibil. Poliţia a folosit, conform legislaţiei în vigoare, gazul lacrimogen care i-a făcut pe protestatari să se oprească din acţiunile ilegale pe care le-au întreprins în acel moment”, a adăugat ministrul.

În context, Pavel Voicu afirmă că asupra conducătorilor de tractoare care s-au deplasat pe străzile municipiului cu tractoarele, au fost pornite procese administrative. „Legea este egală pentru toţi, iar drepturile unuia se termină acolo unde se începe încălcarea drepturilor altor cetăţeni. Nu se poate şi este inadmisibil ca tractoarele să circule pe trotuare, pe scările instituţiilor statului sau să fie intenţii de devastarea unor clădiri”.

Referitor la cazurile în care forţele de ordine au avut de suferit pe urma protestelor violente, ministrul Voicu a precizat că un carabinier a suferit o luxaţie după ce a fost călcat de un tractor. Un alt carabinier a avut leziuni la braţe, alţii la abdomen şi în regiunea capului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite