Pavel Filip, despre condamnarea R. Moldova la CEDO în cazul profesorilor turci de la Liceul Orizont: Îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat cu ei

Pavel Filip, despre condamnarea R. Moldova la CEDO în cazul profesorilor turci de la Liceul Orizont: Îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat cu ei

FOTO gov.md

Premierul în exerciţiu Pavel Filip a declarat că îi pare rău pentru expulzarea profesorilor turci din Republica Moldova, decizie pentru care ţara a fost condamnată la CEDO luni, 11 iunie. Prim-ministrul spune că decizia CEDO putea fi anticipată.

„Îmi pare rău de tot ce s-a întâmplat cu profesorii turci. Eu am spus poziţia mea imediat a doua zi după ce se întâmplase acest lucru, dar cu părere de rău au fost alte instituţii care au intervenit. Instituţiile care s-au ocupat de investigaţii”, a declarat Pavel Filip

Curtea Europeană a Drepturilor Omului a emis marţi, 11 iunie, o hotărâre prin care anunţă că Republica Moldova a încălcat drepturilor cetăţenilor turci care au fost expulzaţi de pe teritoriul Republica Moldova, în septembrie 2018, scrie Ziarul de Gardă.

Recent, avocatul care reprezintă la Curtea Europeană a Drepturilor Omului interesele celor şapte cetăţeni turci deportaţi, profesori la liceele „Orizont” din Republica Moldova, Vitalie Nagacevschi, a declarat că există aparenţe puternice care îl fac să creadă că totuşi au existat anumite înţelegeri la nivelul conducerii celor două state în privinţa îndepărtării lor de pe teritoriul Moldovei.

Cei şapte cetăţeni străini, profesori şi administratori ai reţelei de licee „Orizont”, au fost declaraţi indezirabili şi expulzaţi de pe teritoriul Republicii Moldova, pe 6 septembrie 2018. Serviciul de Informaţii şi Securitate a informat că cei şapte sunt suspectaţi de legături cu o grupare islamistă, grupare despre care ar exista indicii că desfăşoară acţiuni ilegale în mai multe ţări. Familiile profesorilor, dar şi colegii de serviciu, au organizat numeroase acţiuni de protest, cerând întoarcerea lor.

Amintim că şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizont din Chişinău, printre care directorul filialei Durleşti, directorul filialei Ciocana şi directorul filialei Ceadâr-Lunga, au fost reţinuţi de către ofiţerii SIS, după care expulzaţi din ţară, fiind suspectaţi de legături cu o grupare islamistă. 

Presa din Turcia scria că autorităţile moldovene i-au reţinut şi extrădat pe cetăţenii turci la solicitarea venită de la Ankara. Cetăţenii turci reţinuţi activează la Liceul Orizont, instituţie de învăţământ finanţată de clericul Fethullah Gulen, acuzat de Recep Erdogan că ar fi organizat lovitura de stat din 2016. De atunci, Turcia a pornit o represiune naţională şi internaţională a oamenilor lui Gulen.

Potrivit unor surse, cetăţenii turci erau, de asemenea, solicitanţi de azil politic pe teritoriul Republicii Moldova pe motiv că viaţa lor e în pericol în Turcia. Cu toate acestea, autorităţile au luat decizia să-i expulzeze anume în Turcia.

Directorul adjunct al filialei Durleşti a declarat pentru TV8 că reţinerile SIS s-au produs la comanda preşedintelui turc, Recep Erdogan, pentru că aceştia au refuzat să-l sprijine. El a menţionat că nu există temei legal pentru reţinerea şi expulzarea acestora.

În acelaşi timp, unele partidele de opoziţie, Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidul Acţiune şi Solidaritate, susţin că acesta este preţul pe care trebuie să-l plătească Vlad Plahotniuc şi Igor Dodon pentru Recep Erdogan, după ce liderul de la Ankara s-a angajat să repare clădirea Preşedinţiei R. Moldova din banii Turciei.

Vicepreşedintele Parlamentului Valeriu Ghileţchi afirma că „operaţiunea privind expulzarea conducerii Liceului Teoretic Orizont ridică semne de întrebare”. În opinia sa, într-un stat de drept asemenea decizii trebuie să fie bazate pe dovezi clare, nu doar suspiciuni, precum că aceşti profesori aveau legături sau finanţau organizaţii islamiste.

Secretarul de Stat al Ministerului Justiţiei, Nicolae Eşanu, avertiza autorităţile de la Chişinău că Moldova ar putea fi condamnată la CEDO pe cazul reţinerii cetăţenilor turci care activau la Liceul Orizont.

Preşedintele Parlamentului, Andrian Candu, a solicitat organizarea unor audieri parlamentare în cazul expulzării din ţară a şapte cetăţeni turci, directori şi profesori de la Liceul moldo-turc Orizon.

Igor Dodon a rămas dezamăgit de modul în care presa a reflectat subiectul privind reţinerea şi expulzarea celor şapte cetăţeni turci, angajaţi ai Liceului moldo-turc Orizon, şi a afirmat că nu-l mai uimesc „standardele duble ale presei”. Potrivit lui, anterior „au fost expulzări mai urâte, pe criterii strict politice”.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre: