PAS ar putea cere demisia procurorului general. Reacţia lui Litvinenco după ce Procuratura a solicitat ca Platon să fie anunţat în căutare

PAS ar putea cere demisia procurorului general. Reacţia lui Litvinenco după ce Procuratura a solicitat ca Platon să fie anunţat în căutare

Sergiu Litvinenco

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a sugerat că formaţiune sa ar putea întreprinde anumite acţiuni pentru a provoca demisia procurorului general Alexandru Stoianoglo. Litvinenco a dat de înţeles că Platon a fugit din ţară fiind ajutat de procurori.

Ştiri pe aceeaşi temă

„După ce cu puţin timp în urmă l-a lăsat să fugă nestingherit din ţară, astăzi Procuratura Generală ne anunţă că-l dă în căutare pe Platon… Poate totuşi e cazul să anunţăm ”în căutare” un procuror general bun pentru Republica Moldova?”, a scris Sergiu Litvinenco pe Facebook.

Controversatul om de afaceri Veaceslav Platon ar urma să fie anunţat în căutare naţională după ce nu s-a prezentat la şedinţa de judecată, în speţa vizând rejudecarea dosarului în care este acuzat de „corupere activă” şi „escrocherie”. Procurorul din cadrul Procuraturii Anticorupţie a solicitat luni, 2 august, aplicarea în privinţa lui Platon a măsurii preventive – arestul cu anunţarea în căutare pentru reţinere şi executarea măsuri preventive.

Solicitarea procurorului este bazată pe informaţiile prezentate de Poliţia de Frontieră, care confirmă faptul lipsei inculpatului de pe teritoriul ţării.
 
Examinarea demersului procurorului este fixată pentru luni, 2 august, ora 16:00, la Judecătoria Chişinău, sediul Buiucani.

Menţionăm că, în dimineaţa zilei de luni, urma să fie examinat dosarul, întors la 30.01.2020 de Curtea de Apel Chişinău la rejudecare, în care Veaceslav Platon este acuzat că în decembrie 2016 ar fi comis coruperea activă a doi gardieni din cadrul Detaşamentului cu Destinaţie Specială „Pantera” al Departamentului Instituţiilor Penitenciare care asigurau paza şi escortarea acestuia în instanţele de judecată. 

De asemenea, acesta mai este acuzat şi de faptul că în 2016, fiind gestionarul cu pachetul majoritar de acţiuni la trei companii de asigurare, deţinute prin intermediul unor interpuşi, a organizat sustragerea banilor deţinuţi pe conturile companiilor.

Amintim că Veaceslav Platon a părăsit Republica Moldova. Acesta ar urma să solicite azil politic în Marea Britanie. Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a dat de înţeles că fuga lui Platon ar fi fost coordonată cu procurorul general, Alexandru Stoianoglo. Acuzaţiile au fost respinse de Procuratura Generală.

Veaceslav Platon a fost declarat nevinovat în dosarul privind frauda bancară în care anterior fusese condamnat la 18 ani de închisoare. Decizia a fost luată pe 14 iunie 2021, de către Judecătoria Buiucani, este definitivă şi nu poate fi supusă niciunei căi de atac.

Din momentul reţinerii preventive în iulie 2016 şi până la eliberarea sa acum un an, pe 15 iunie 2020, Veaceslav Platon a fost deţinut într-o celulă singulară din subsolul Penitenciarului nr.13.

Recent, omul de afaceri a declarat că urma a fi eliberat din închisoare încă în septembrie 2019, la trei luni de la schimbarea guvernării şi fuga din ţară a fostului lider democrat Vlad Plahotniuc. Potrivit lui Veaceslav Platon, acest lucru însă nu s-a întâmplat din cauza ex-preşedintelui Igor Dodon, care „îşi făcea griji de propriul rating”.

În luna mai 2020, procurorul general Alexandr Stoianoglo a declarat că „dosarul în privinţa cetăţeanului Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate”, iar „acuzarea a fost întemeiată pe aprecieri intenţionat denaturate şi interpretarea eronată a faptelor, care rezultau din acuzaţiile în privinţa lui Şor”. „Prin urmare, cetăţeanul Platon a fost absolut ilegal condamnat şi, respectiv, ilegal îşi ispăşeşte pedeapsa”, se menţiona în declaraţia procurorului general.

Astfel, Procuratura Generală a iniţiat procedura de revizuire a dosarului lui Veceaslav Platon, iar la data de 28 mai curent procurorii au renunţat la acuzaţiile în privinţa omului de afaceri.

Tot la 28 mai, Maia Sandu a declarat că „gruparea lui Platon reprezintă un pericol pentru securitatea statului”. Preşedinta a declarat că „este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunţat la învinuiri în raport cu această grupare” şi a promis să analizeze „legalitatea şi temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea”.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările