Parlamentul de la Chişinău urmează să constituie două comisii. Una vizează inflaţia, iar alta combustibilul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Parlament Moldova

Pe platforma parlamentară va fi constituită o comisie care va examina procesul decizional privind controlul inflaţiei şi politica monetară pe parcursul ultimelor 18 luni. O altă comisie parlamentară va fi constituită pentru examinarea eficienţei aplicării reglementărilor din sectorul combustibililor lichizi.

Cu aceste recomandări a venit Consiliul Suprem de Securitate, care a discutat în şedinţa de vineri efectele economice şi sociale ale creşterii preţurilor şi riscurile asupra economiei naţionale, transmite IPN.

Şefa statului, Maia Sandu, a declarat într-o conferinţă de presă că la şedinţă s-a discutat despre inflaţia înaltă şi creşterea preţurilor, iar aceste preocupări ale cetăţenilor sunt pe agenda zilnică. „Mai multe instituţii publice au prezentat rapoarte şi analize şi, respectiv, au fost luate nişte decizii. Am cerut clarificări de la sectoare acolo unde există semnale că nu s-a intervenit la timp sau acolo unde monopolurile în continuare există şi îşi realizează această putere dominantă”, a declarat preşedinta.

CSS recomandă Ministerului Economiei, împreună cu alte instituţii responsabile, să analizeze şi să elimine restricţiile şi impedimentele pentru producătorii mici pe pieţele locale şi pe pieţele improvizate. O altă sarcină pusă pe seama Guvernului este eliminarea lanţurilor ineficiente de intermediari care nu fac altceva decât să monopolizeze canalele de distribuire şi să majoreze preţurile nejustificat.

Ministerul Infrastructurii şi Dezvoltării Regionale urmează să dezvolte politici care să asigure eficientizarea cheltuielilor operaţionale ale operatorilor pe piaţa energetică. La fel, să dezvolte politici de transparentizare a acţionariatului şi raportărilor companiilor din sectorul energetic.

Ministerul Muncii şi Protecţiei Sociale urmează să elaboreze un mecanism de ţintire a compensaţiilor pentru a combate creşterea preţurilor şi, respectiv, altor forme de asistenţă socială.

Ministerului Economiei i se recomandă să dezvolte un program de centralizare a asistenţei pentru dezvoltarea întreprinderilor mici şi mijlocii pentru a creşte transparenţa şi vizibilitatea oportunităţilor de finanţare.

„Vom continua discuţiile pe aceste subiecte şi săptămâna viitoare. Inclusiv săptămâna viitoare vor avea o următoare şedinţă a Consiliului Suprem de Securitate, la care vom discuta subiectul securităţii alimentare. Autorităţile statului vor lua în continuare măsurile necesare pentru a proteja cetăţenii de şocurile crizelor cu care se confruntă ţara noastră şi pentru a încuraja dezvoltarea economiei”, a mai spus Maia Sandu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite