Parlamentul de la Chişinău a abrogat aşa-zisa „lege a miliardului”

0
Publicat:
Ultima actualizare:
parlament chisinau foto Facebook Andrian Candu

Parlamentul abrogat Legea din 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de plată derivate din garanţiile de stat din 17 noiembrie 2014 şi din 1 aprilie 2015. Proiectul de lege a fost votat în şedinţa de miercuri, 16 decembrie, în două lecturi, transmite IPN.

Deputatul Partidului Socialiştilor Petru Burduja, care este unul dintre autori, a declarat că proiectul de lege înaintat are drept scop eliminarea presiunii fiscale suplimentare asupra populaţiei şi economiei Republicii Moldova. De asemenea, potrivit lui, este urmărită utilizarea eficientă şi în interesul cetăţenilor a resurselor financiare acumulate de stat sub formă de taxe şi impozite, neadmiterea majorării substanţiale a datoriei de stat.

„Punerea pe umerii cetăţenilor a responsabilităţii pentru mijloacele sustrase din sistemul bancar este cel puţin incorectă şi reprezintă o povară fiscală suplimentară pentru stat. Cetăţenii nu trebuie să suporte răspunderea pentru gafele fostelor guverne”, a menţionat, deputatul.

Potrivit proiectului, Guvernul, în termen de trei luni de la intrarea în vigoare a legii, urmează să elaboreze şi să propună măsurile necesare pentru soluţionarea problemei datoriei celor trei bănci: Banca de Economii, Banca Socială şi Unibank faţă de Banca Naţională a Moldovei.

În iniţiativă se mai menţionează că Legea din 3 octombrie 2016 privind emisiunea obligaţiunilor de stat în vederea executării de către Ministerul Finanţelor a obligaţiilor de plată derivate din garanţiile de stat nr. 807 din 17 noiembrie 2014 şi nr. 101 din 1 aprilie 2015 prevede emisia obligaţiunilor de stat la valoarea nominală, la rata fixă a dobânzii, pe termene de până la 25 de ani, în volum total de până la 13 583 717 000 de lei, cu rata efectivă a dobânzii de 5%.

În sala plenului, în momentul votului, nu erau prezenţi deputaţii din Partidul Acţiune şi Solidaritate, Partidul Platforma Demnitate şi Adevăr şi cei din Partidul Democrat. Aceştia au părăsit şedinţa declarând că ordinea de zi nu a fost consultată cu ei, „fiind una toxică”. Deputatul Pro Moldova, Andrian Candu a solicitat o pauză, iar la revenire a anunţat că grupul parlamentar părăseşte şedinţa, la fel, făcând referire la subiectele din agendă, care potrivit lui, pot fi catalogate ca promisiuni electorale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite