ODIP: 28 iunie e ziua care a îngenunchiat naţiunea română. E timpul să ne ridicăm

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Reprezentanţii Asociaţiei Obşteşti „Onoare, Demnitate şi Patrie” (Unirea - ODIP) consideră ziua de 28 iunie – zi de doliu, care a îngenunchiat naţiunea română, iar acum, când se împlinesc „77 de ani de ocupaţie sovietică”, este timpul ca poporul să se ridice din genunchi cu mândrie şi să promoveze adevărul istoric.

Pentru promovarea valorilor naţionale şi a unirii cu România, ODIP lansează din 1 iulie Caravana Unirii, în cadrul căreia timp de şase săptămâni se va deplasa în localităţile din 12 raioane ale ţării.

Într-o conferinţă de presă la IPN, liderul ODIP, Vlad Bileţchi, a declarat că în cele şase săptămâni, Caravana Unirii va ajunge în localităţile din raioanele Ialoveni, Hânceşti, Străşeni, Criuleni, Anenii Noi, Ştefan Vodă, Căuşeni etc. Oamenilor le vor fi distribuite pliante în care vor fi menţionate beneficiile unirii cu România, iar pe verso vor fi indicate miturile despre acest deziderat, pentru a nu admite ca această mişcare să fie deturnată, spune tânărul.

Vlad Bileţchi a menţionat că în teritoriu oamenilor le vor fi prezentate şi materiale video „cu probe incontestabile cu privire la trădarea preşedintelui Igor Dodon”. În spotul prezentat şi în cadrul conferinţei, ODIP prezintă o compilaţie de declaraţii anti-unioniste ale preşedintelui, dar şi momente din perioada în care Igor Dodon era deputat, şi anume atunci când a refuzat să voteze pentru demiterea lui Vlad Plahotniuc din funcţia de vicepreşedinte al Parlamentului sau când a votat pentru alegerea lui Nicolae Timofti în funcţia de şef al statului.

„Spunea că nu votează pentru Timofti, ulterior a votat. Spunea că este împotriva lui Plahotniuc... Aţi văzut cine este Igor Dodon, exact mesajul acesta trebuie să-l vadă şi oamenii din sate, ca să vadă că omul acesta este un mincinos şi nu doar în adresa noastră, a celor care avem viziuni româneşti, europene, dar chiar pentru ei. Pentru că, în primul rând, Dodon îşi trădează alegătorii, fiind în 2009 pentru integrarea în Uniunea Europeană, în 2011 spunând că uniunea vamală este o utopie, iar în 2013 schimbându-şi total vectorul politic”, a declarat Vlad Bileţchi.

Caravana Unirii este susţinută şi de către Mişcarea „Sfatul Ţării 2”. Nicolae Dabija, preşedintele Mişcării, a declarat că 28 iunie este „o zi a eliberării”, aşa cum se spunea în manuale la şcoală, însă „a fost o eliberare de la dreptul de a vorbi limba românească, de la numele de român, dar şi de la dreptul de a cunoaşte adevărul istoric”. „Iată că vin aceşti tineri şi venim şi noi care spunem că totuşi adevărul este altul, pentru că începând cu 28 iunie 1940 a fost inventat un nou popor, o nouă naţiune, o nouă limbă. De ce? Pentru că glorioasa armată sovietică nu-i putea elibera pe români de sub jugul românilor, trebuia inventată naţiunea moldovenească”, a menţionat Nicolae Dabija. Scriitorul a mai spus că a sosit momentul relansării celui de-al doilea val al renaşterii naţionale, când oamenilor trebuie să li se vorbească despre adevărul istoric şi când oamenii trebuie încurajaţi pentru a depăşi toate fricile moştenite.

Directorul Liceului teoretic român-francez „Gheorghe Asachi”, Boris Volosatâi, care este şi preşedintele Congresului Profesorilor, a spus că această zi de 28 iunie este „o zi de ocupaţie, o zi de doliu, în care trebuie să ne ridicăm din genunchi şi nu este nevoie să mai aşteptăm 200 de ani ca să ne dumerim cine suntem”. În opinia sa, tot această zi trebuie să reprezinte o zi de reconsiderare a situaţiei şi de revenire la ţara-mamă. Potrivit lui, fiecare profesor trebuie zilnic să informeze elevii despre adevărul istoric, pentru că cetăţenii sunt dezinformaţi şi deznaţionalizaţi, dar doar omul informat este un om puternic.

La 28 iunie 1940 trupele sovietice au intrat pe teritoriul Basarabiei, ca urmare a pactului de neagresiune dintre Germania şi Rusia, Ribbentrop-Molotov, încheiat la 23 august 1939. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite