Octavian Ţîcu: Pe 15 noiembrie, votul va fi anti-Dodon, pro-Europa şi pro-România

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Ticu

În următoarele două săptămâni, Partidul Unităţii Naţionale va rămâne ferm angajamentului declarat în campania electorală. Susţinerea PUN şi a lui Octavian Ţîcu va fi contra lui Igor Dodon, votul va fi unul anti-Dodon, pro-Europa şi pro-România, transmite IPN.

„Noi vom ieşi în acest scrutin prezidenţial, pe 15 noiembrie, împotriva lui Dodon, pentru România şi integrarea euro-atlantică. Ăsta este votul pe care noi ni-l dorim, cel pe care-l vom promova întotdeauna şi cel pentru care vom lupta în campania electorală care va urma”, a declarat liderul PUN, Octavian Ţîcu, într-o conferinţă de presă.

Octavian Ţîcu a spus că este regretabil că cetăţenii Republici Moldova „nu au înţeles pe deplin oferta electorală făcută de PUN în această campanie” şi regretă faptul că „mulţi unionişti, din frica ca Igor Dodon să nu câştige din prima, au votat pentru Maia Sandu”. „Prin asta aţi slăbit, într-un fel, acest pol unionist, pentru că, dacă am fi votat politic cu încrederea pentru unionism şi România, am fi fost la ora actuală al doilea partid ca importanţă pe eşichierul de dreapta”, a spus Octavian Ţîcu.

Totuşi, PUN rămâne solidar de a întări prestanţa candidatului pro-european „în speranţa că nu va dezamăgi în totalitate aspiraţiile lor româneşti şi pro-europene”.  Octavian Ţîcu a îndemnat toţi liderii unionişti să se alăture PUN în această luptă, în condiţiile în care „şi-au făcut loc forţe politice dubioase, cu dosare penale pe care încearcă să le spele prin implicarea politică”.

Octavian Ţîcu a mai spus că, pentru Partidul Unităţii Naţional, rezultatul pe care l-a obţinut pe 1 noiembrie este satisfăcător. „Am reuşit să ne impunem ca cel mai important partid unionist şi cred că este un semnal clar pentru toţi unioniştii din Republica Moldova, din România, din diasporă, că viitorul cauzei şi idealului românesc în Republica Moldova este alături de noi”.  El a mulţumit celor peste 27 de mii de alegători care l-au votat (2% din total), considerând acest vot „o premisă importantă pentru alegerile parlamentare care vor urma”.

Amintim că Maia Sandu şi preşedintele în exerciţiu, Igor Dodon, se vor întâlni în turul doi în alegerile prezidenţiale din Republica Moldova. Asta după ce cei doi concurenţi electorali au obţinut cele mai multe voturi în scrutinul din 1 noiembrie.

Ca şi în alegerile din 2016, şi de această dată marea bătălie s-a dat între candidatul proeuropean Maia Sandu, care a obţinut 36,16% din voturi, şi candidatul prorus Igor Dodon, care a acumulat 32,61% din voturi. Prin urmare, şi în alegerile din 15 noiembriead moldovenii vor trebui să aleagă între Vest şi Est.

Prezenţa la vot a fost mai scăzută comparativ cu anul 2016. În total au votat 42,76% din alegători - 1.214.757 de voturi exprimate. Prezenţa la vot a femeilor a fost mai mare - 53.9%, iar cea a bărbaţilor de 46,1%. Prin comparaţie, în 2016, în primul tur au votat 50,95% din alegători, adică 1.418.518 de alegători.

În cursa electorală pentru prezidenţiale au fost înscrişi opt candidaţi: Renato Usatîi - Partidul Nostru, actual primar de Bălţi; Andrei Năstase - Platforma DA, fost ministru de Interne; Maia Sandu - Partidul Acţiune şi Solidaritate, ex-premier; Igor Dodon - candidat independent, sprijinit de Partidul Socialiştilor; Octavian Ţîcu - PUN, deputat în Parlament; Dorin Chirtoacă - Mişcarea Politică Unirea, ex-primar de Chişinău; Violeta Ivanov - Partidul Şor, deputată în Parlament.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite