Natalia Gavriliţa face bilanţul şedinţei comune de Guvern România – Moldova: „O zi de succes cu decizii foarte importante”
0Premierul Natalia Gavriliţa a făcut bilanţul şedinţei comune a Guvernului României şi cel al Republicii Moldova în timpul unei emisiuni la postul public de televiziune. Şefa Executivului a calificat drept un succes colaborarea moldo-română, menţionând că acordurile semnate vineri, 11 februarie, între cele două părţi vor contribui semnificativ la îmbunătăţirea calităţii vieţii cetăţenilor, notează IPN.
Prim-ministrul şi-a exprimat recunoştinţa pentru asistenţa financiară nerambursabilă de 100 milioane de euro, bani ce vor contribui la modernizarea satelor Republicii Moldova.
Natalia Gavriliţa s-a arătat extrem de mulţumită de rezultatele şedinţei comune a Guvernelor României şi Republicii Moldova. Şefa Executivului a menţionat că, deşi contextul regional este unul tensionant, autorităţile de la Chişinău şi Bucureşti îşi văd de agenda lor comună, creând proiecte în beneficiul cetăţenilor.
„A fost o zi de succes cu decizii foarte importante. Este vorba despre această donaţie generoasă din partea Guvernului României pentru Republica Moldova. Vom decide împreună cu Guvernul României cum exact vom aloca aceste resurse, dar deja avem o înţelegere prealabilă că o mare parte din aceşti bani va merge pentru programul Satul European, pentru suplinirea Fondului Naţional de Dezvoltare Regională şi Locală, ceea ce presupune proiecte în localităţi, iluminare stradală, apă, canalizare, reparaţii de şcoli, grădiniţe. Cu asistenţa României au fost reconstruite peste 1.000 de grădiniţe şi a fost un ajutor pe care oamenii într-adevăr l-au simţit”, a spus Natalia Gavriliţa în cadrul emisiunii „Bună Seara” de la postul public de televiziune.
Natalia Gavriliţa a menţionat că unele acorduri semnate pe 11 februarie deja dau roade. Acordul privind reducerea tarifelor de roaming deja poate fi pus în aplicare, iar lucrările de proiectare ale podului peste Prut, care va lega localitatea Ungheni din România de localitatea Ungheni din Republica Moldova, deja au început.
„Am văzut deja efectele acordului de roaming. Un operator deja a anunţat că de la 1 martie tarifele de roaming pentru cetăţenii care folosesc telefonia mobilă se vor reduce drastic, asta înseamnă că banii vor rămâne în buzunarele cetăţenilor. Avem acordurile pentru construcţia şi reabilitarea celor două poduri. E vorba despre un pod nou Ungheni-Ungheni, care va scurta nu doar timpul de călătorie spre Iaşi, cu 30 de minute, dar va crea oportunităţi pentru oameni de afaceri de pe ambele maluri. De asemenea, acest pod ne va conecta la reţeaua de autostrăzi europene”, a mai spus Natalia Gavriliţa.
România a oferit Republicii Moldova vineri, 11 februarie, asistenţă financiară nerambursabilă în valoare de 100 de milioane de euro. Un acord de finanţare nerambursabilă în valoare de 100 milioane euro a fost semnat între România şi Republica Moldova şi în anul 2010. Documentul a expirat la sfârşitul lunii martie anul trecut, iar guvernările precedente n-au reuşit să valorifice decât 32 de milioane din totalul de 100 de milioane.