Moţiunea de cenzură împotriva Guvernului Chicu a fost citită în Parlament, după care opoziţia a părăsit sala

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputatul PAS Igor Grosu a citit miercuri, 16 decembrie, de la tribuna centrală a Parlamentului, moţiunea de cenzură înregistrată împotriva Guvernului Chicu. Documentul a fost semnat de către 34 de deputaţi din Platforma DA, PAS şi PDM. După ce a încheiat de citit moţiunea de cenzură, deputaţii semnatari ai documentului au părăsit şedinţa Parlamentului.

Aceştia au fost indignaţi de faptul că majoritatea parlamentară PSRM-Şor nu a exclus de pe ordinea de zi mai multe proiecte de legi controversate şi au declarat că nu vor să participe la „târguri” organizate de socialişti şi deputaţii lui Ilan Şor.

În textul documentului se spune că „Guvernul Chicu a eşuat lamentabil în atenuarea consecinţelor pandemiei şi a crizei economice. Orice zi în plus în care acest Guvern este în funcţie înseamnă mai puţine şanse pentru rezolvarea crizei sanitare, economice şi sociale în care se adânceşte R. Moldova. Administrarea dezastruoasă a treburilor statului de către Guvern este cea mai evidentă în două domenii cheie - sănătate şi economie”. 

„Guvernul a abandonat sistemul medical în faţa celei mai mari provocări de sănătate publică din ultimele decenii. După 9 luni de la începutul pandemiei, din cauza inacţiuniia ceste guvernări, locurile în spitale s-au epuizat, mii de oameni au decedat, personalul medical au ajuns la capătul puterilor, iar virusul circulă liber prin comunităţile noastre. Guvernul Chicu nu a putut proteja populaţia. La 9 luni de la începutul pandemiei au fost înregistrate 127.253 de cazuri de COVID. Aproape 5% din populaţia R. Moldova s-a îmbolnăvit”, a afirmat Igor Grosu.

Grosu a menţionat că alianţa PSRM-Şor „este formată din indivizi implicaţi în frauda bancară”, iar acest lucru „compromite orice şanse de a implementa reforme şi de a accesa asistenţă financiară externă, atât de necesară pentru acoperirea deficitului bugetar.

„Dacă acest Guvern rămâne în funcţie, bugetarii şi pensionarii riscă să rămână fără pensii şi salarii în timpul cel mai apropiat. Pentru a evita colapsul economic şi social este imperativ ca acest Guvern să plece, să fie instituit un Guvern stabil, ales în urma alegerilor parlamentare anticipate”, a mai spus Grosu.

Moţiunea ar urma să fie examinată săptămâ viitoare în plenul Parlamentului.

Precizăm că PAS şi Platforma DA în nenumărate rânduri au solicitat demisia Guvernului Chicu. PAS, dar şi preşedintele ales, Maia Sandu, au vorbit despre necesitatea demisiei Guvernului ca modalitate de dizolvare a Parlamentului şi de provocare a alegerilor parlamentare anticipate.

Igor Dodon a menţionat că prim-ministrul Ion Chicu este responsabil şi că nu-şi va da demisia pentru că nu poate arunca ţara în haos.

De partea cealaltă, partidele din opoziţie nu au voturi necesare pentru a demite Guvernul. De aceea, cel mai probabil moţiunea de cenzură nu va trece, dacă alianţa de guvernare PSRM-Şor va dori acest lucru.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite