Moţiune simplă pe activitatea Ministerului de Interne, depusă de Platforma DA

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Deputaţii din fracţiunile parlamentare ale Partidului Platforma Demnitate şi Adevăr şi Partidului Acţiune şi Solidaritate au înaintat o moţiune simplă pe activitatea Ministerului Afacerilor Interne. Potrivit autorilor, aceasta nu este o moţiune prin care este demis ministrul, ci prin care Parlamentul ia o poziţie în legătură cu activitatea acestui minister, transmite IPN.

„Cetăţenii Republicii Moldova află din presă despre mai multe cazuri de răpire de oameni de aşa-numitele forţe transnistrene. Cel mai recent caz, care a lăsat un profund sentiment de insecuritate pentru întreaga populaţie a Republicii Moldova, este cazul ofiţerului de poliţie Andrei Amarfi, angajat al Inspectoratului de poliţie Floreşti, care a fost răpit în dimineaţa zilei de 7 octombrie de către structurile criminale ale Tiraspolului. Totul a început în mijloc de noapte, când persoane înarmate, cu cagule pe cap şi cu inscripţia „MГБ” pe haine, au tăbărât în curtea casei ofiţerului de poliţie din satul Camenca, vandalizând casa şi speriind de moarte soţia şi copii minori ai acestuia. În acel moment de groază, ofiţerul se afla la părinţii săi din satul Sănătăuca, Floreşti şi, alertat de vocea speriată a soţiei, a alergat acasă. În momentul când a intrat în curtea casei sale din Camenca, asupra lui au tăbărât MГБ-ul transnistrean şi, aplicând forţa, l-au imobilizat, l-au urcat într-un automobil şi au dispărut într-o direcţie necunoscută”, a declarat deputatul Platformei DA, Dinu Plîngău, în plenul Parlamentului.

Potrivit lui, ulterior, din presă, s-a aflat că răpirea lui Andrei Amarfi nu este un caz singular şi că, de fapt, au fost răpiţi mai mulţi cetăţeni. Ulterior au fost învinuiţi de presupusă trădare de patrie.

Autorii moţiunii simple mai fac referire şi la cazul lui Alexandru Rjavitin, care a dispărut la 19 decembrie 2019. Amintim că, Alexandru Rjavitin, care a fost înrolat în structurile paramilitare din stânga Nistrului, în august 2015, a reuşit să evadeze, acuzând grave abuzuri şi încălcări ale drepturilor sale. În decembrie 2019, Alexandru Rjavitin a dispărut din propria locuinţă. Ulterior, acesta a apărut într-un reportaj realizat de un post TV din regiune, în care susţine că în prezent se bucură de condiţii bune de trai şi laudă atitudinea superiorilor şi a colegilor săi.

„Concluzionăm prin a remarca faptul că politica Ministerului de Interne în ultimul an a fost una dezastruoasă, prin care a fost tolerată activitatea grupurilor paramilitare ce au răpit cetăţenii Republicii Moldova, cât şi am remarcat o toleranţă faţă de elemente şi cazuri de corupţie din interiorul MAI ce nu au fost investigate”, a mai spus Dinu Plîngău.

Autorii moţiunii solicită prezentarea unui raport cu privire la combaterea activităţii grupurilor paramilitare transnistrene. De asemenea, solicită elaborarea şi prezentarea unei agende clare şi coerente cu privire la instruirea angajaţilor MAI şi măsurile de protejare a acestora în zonele de securitate, dar şi elaborarea şi prezentarea unui Plan de acţiuni concret cu privire la combaterea criminalităţii, asigurarea respectării legii, menţinerii liniştii şi ordinii publice, protecţia şi respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului.

Deputaţii mai cer ca Parlamentului să-i fie prezentate explicaţii din partea conducerii MAI cu privire la înregistrările recente apărute în spaţiul public, ce trezesc o bănuială rezonabilă a prezenţei elementelor coruptibile la nivelul conducerii ministerului.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite