Moscova se arată îngrijorată: Bucureştiul injectează idei unioniste populaţiei Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Paradă la Moscova în ziua de 9 mai FOTO: Reuters
Paradă la Moscova în ziua de 9 mai FOTO: Reuters

În Republica Moldova are loc o politică de „românizare” promovată de Bucureşti. Cel puţin astfel susţine Moscova, care se arată îngrijorată că românii ar avea intenţia de a injecta în conştiinţa oamenilor de aici idei unioniste.

Despre aceasta a vorbit Directorul Departamentului european al 4-lea al Ministerului Afacerilor Externe rus, Andrei Maslov, într-un interviu pentru postul de radio „Vocea Rusiei”, citat de IPN.

„Moscova a observat că în ultimele luni câteva ţări UE au cerut să fie restabilită cu orice preţ Alianţa pentru Integrare Europeană, ceea ce reprezintă un amestec în treburile interne ale unui stat suveran. Ţinând cont de componenţa multietnică a populaţiei din Moldova, noi ne exprimăm îngrijorarea cu privire la politica de „românizare” promovată de Bucureşti, intenţia de a inocula în conştiinţa oamenilor idei unioniste”, a declarat Andrei Maslov.

Oficialul a spus că Rusia urmăreşte derularea evenimentelor şi reacţionează, inclusiv în calitate de mediator în problema reglementării situaţiei din regiunea transnistreană. „Locuitorii Moldovei au dreptul să-şi stabilească singuri soarta. Presiunea dinafară nu contribuie la depăşirea crizei prelungite, ci doar la destabilizarea situaţiei, agravarea şi mai tare a procesului de reglementare a situaţiei din Transnistria”, a subliniat Andrei Maslov.

Directorul Departamentului a mai spus că, în ultimii ani, din partea Bucureştiului a răsunat de multe ori o retorică neprietenoasă la adresa Rusiei. „În prezent, climatul politic se schimbă simţitor. "Partenerii noştri români sunt interesaţi de îmbunătăţirea relaţiilor, de intensificarea dialogului în jurul unei agende pozitive a zilei. O atitudine pragmatică privind dezvoltarea relaţiilor bilaterale, lipsită de prejudecăţi şi stereotipuri, ar răspunde intereselor ambelor ţări, ar impulsiona cooperarea în toate direcţiile”, a adăugat Andrei Maslov.

Conducta de gaze „South Stream”, care va fi construită de Rusia, va ocoli România, deci nu va beneficia de avantajele obţinute de pe urma tranzitului de resurse energetice. Unii politicieni insistă asupra faptului că Moscova a adoptat o decizie politică, că Gazpromul ar fi vrut să-i pedepsească pe români. Andrei Maslov spune că această conductă nu va trece prin multe alte state. Pur şi simplu, în urma unui studiu de fezabilitate a fost ales traseul optim.

Oficialul rus a spus că partenerii români nu s-au arătat interesaţi de participarea la „South Stream”, acordând prioritate proiectelor europene legate de transportul de gaz. Totuşi, Maslov s-a arătat convins că există posibilităţi pentru sporirea cooperării ruso-române în sfera de combustibili şi energie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite