Modificări noi propuse la Legea Procuraturii

0
Publicat:
Ultima actualizare:
procuratura rep moldova

Un nou proiect de lege pentru modificarea Legii Procuraturii a fost înregistrat în Parlament. Anunţul a fost făcut de preşedinta Comisiei juridică, numiri şi imunităţi, Olesea Stamate. Potrivit ei, scopul modificărilor este să fie permis accesul la funcţia de procuror general şi procurori-şefi ai procuraturilor specializate persoanelor care au obţinut experienţa necesară prescrisă de lege (fie în calitate de avocat, procuror sau judecător).

„Astfel, sper că, în momentul anunţării concursului pentru aceste funcţii, vom avea cetăţeni de-ai noştri care activează peste hotare, dar vor sa contribuie la combaterea criminalităţii şi corupţie şi care au experienţa necesară să aplice la concurs”, a precizat Olesea Stamate, citată de IPN.

Prin acelaşi proiect de lege, este propusă instituirea unei comisii de preselecţie pentru funcţiile de procurori-şefi ai procuraturilor specializate, care, deşi nu va limita mandatul CSP, va putea desfăşura o evaluare calitativă a candidaţilor în concurs.

Ultimele modificări la Legea procuraturii au fost votate şi promulgate acum două luni. Acestea vizează instituirea unui mecanism de evaluare a activităţii procurorului general prin crearea unei comisii de evaluare. Dacă comisia de evaluare acordă calificativul „nesatisfăcător” activităţii procurorului general, Consiliul Superior al Procurorilor propune şefului statului eliberarea sa din funcţie. Totodată, a fost modificată şi componenţa CSP. Numărul membrilor a descrescut de la 15 la 12, prin excluderea procurorului general, a procurorului UTA Găgăuzia şi a preşedintelui Uniunii Avocaţilor.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite