Mircea Duşa şi Vitalie Marinuţa, Ştefan Dănilă şi Igor Gorgan - artizanii unui parteneriat vizibil şi la 1 Decembrie

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:
Militarii care pot reprezenta Armata Naţională a Republicii Moldova, la parada militară de la 1 Decembrie 2013, fac parte din subunităţile de elită, din Chişinău.
Militarii care pot reprezenta Armata Naţională a Republicii Moldova, la parada militară de la 1 Decembrie 2013, fac parte din subunităţile de elită, din Chişinău.

La momentul când scriu aceste rânduri, la Ministerul Apărării Naţionale al României şi Statul Major General urmează să se decidă asupra invitaţiei dezirabile, necesare, semnificative şi istorice, aşteptate la Chişinău, care va primi, cu siguranţă, un răspuns favorabil de la Ministerul Apărării al Republicii Moldova şi Marele Stat Major al armatei dintre Prut şi Nistru.

Înainte ca în lumea presei să apară întrebarea privind includerea unui detaşament, al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, în coloana paradei militare de la 1 Decembrie, o asemenea oportunitate a fost evaluată de cei interesaţi, la nivel decizional, de concretizarea unui moment firesc pentru parteneriatul funcţional, dintre organismele militare situate în stânga şi în dreapta Prutului.

Milcovul de azi.

Momentana frontieră a NATO şi a Uniunii Europene. 

După vizita peste Ocean şi lopata cu ciment folosită la începerea fundaţiei facilităţilor militare necesare instalării interceptoarelor americane la Deveselu - care, prin natura razei lor de acţiune vor apăra, de facto, şi Al Doilea Stat Românesc -, Mircea Duşa ar face - prin sprijinirea invitării unui pluton din Chişinău, şi prin invitarea omologului său, ca să asiste la parada de 1 Decembrie, din Bucureşti - un gest caracteristic susţinerii inteligente a cauzei naţionale, de apropiere a fraţilor de peste Prut, de spaţiul european şi euroatlantic. 

Vitalie Marinuţa, omologul ministrului Duşa, de la Chişinău, ar da curs, fără rezerve, iniţiativei interlocutorului său, de la Bucureşti.

Cum tehnic invitaţia o va formula generalul Ştefan Dănilă, şeful Statului Major General, iar aceasta va fi primită de Igor Gorgan, şeful Marelui Stat Major şi comandant al Armatei Naţionale a Republicii Moldova, avem imaginea clară, a careului de aşi, civili şi militari, care poate pecetlui un demers istoric.

Unul cu atât mai mult necesar, după ce preşedintele Comisiei Europene, Jose Manuel Barosso, a anunţat, în prezenţa premierilor de la Bucureşti şi Chişinău: "Concluzia raportului Comisiei Europene este că Republica Moldova respectă toate etaloanele stabilite. La următorul Summit al Parteneriatului Estic vom propune ridicarea regimului de vize", pentru moldoveni.

Un motiv  în plus, pentru ca şi cetăţenii europeni din stânga Prutului, cei desemnaţi a reprezenta Armata Naţională a Republicii Moldova, la Parada Militară de la 1 Decembrie, să defileze, cu fruntea sus, pe sub Arcul de Triumf al Tuturor Românilor. 

Parada Militară de la 27 august 2011, cea dedicată marcării independenţei Republicii Moldova, de imperialii răsăriteni, a fost girată de actualul ministru al apărării de la Chişinău, Vitalie Marinuţa. 

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite