Ministrul de Externe al Letoniei: „Succesul Republicii Moldova depinde de succesul Ucrainei“

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene, Natalia Gherman, a avut astăzi o întrevedere cu miniştrii de Externe ai Letoniei şi Lituaniei, Edgars Rinkēvičs şi cu Linas Linkevičius, care efectuează o vizită comună în Republica Moldova.

În cadrul întrevederii, oficialii au discutat despre priorităţile agendei europene a Republicii Moldova pentru acest an, care prevede semnarea Acordului de Asociere şi liberalizarea regimului de vize. Ministrul Natalia Gherman a adus mulţumiri omologilor Edgars Rinkēvičs şi Linas Linkevičius pentru sprijinul  oferit ţării noastre privind parcursul european. „Vizita celor doi oficiali este un exemplu elocvent de susţinere a ţării pe parcursul său european. Anul 2014 este crucial pentru parcursul european al Republicii Moldova“, a declarat Natalia Gherman.

La rândul lor, cei doi miniştri au declarat că Letonia şi Lituania susţin activ, în cadrul Uniunii Europene, acordarea perspectivei europene Republicii Moldova. „Suntem într-o perioadă decizivă pentru că parafarea Acordului de Asociere este o procedură tehnică, sărbătorită nu doar în Moldova, ci şi în Lituania. Trebuie să semnăm acest Acord pentru că ireversabilitatea acestui proces începe odată cu momentul semnării“, Linas Linkevičius, ministrul de Externe al Lituaniei.

În aceeaşi ordine de idei, miniştrii au subliniat multiplele progresele înregistrate în dezvoltarea relaţiilor bilaterale ale Republicii Moldova cu Letonia şi Lituania, şi au convenit asupra dinamizării cooperării economice. „Sper că summitul de la Riga va fi un pas înainte al Parteneriatului Estic. Nu ne putem opri la Acordul de Asociere trebuie să facem anumite reforme în cadrul acestuia. Cred că ţările care vor să fie parte din UE merită o perspectivă de integrare“, a declarat Edgars Rinkēvičs, ministrul de externe al Letoniei.

Totodată, o atenţie deosebită a fost acordată şi evoluţiilor din regiune, inclusiv situaţiei din Ucraina. „Noi urmărim evenimentele din Ucraina şi cred că UE trebuie să fie foarte activă să susţină reformele economice şi politicile de tranziţie. Cred că dacă actualul guvern ucrainean decide să semneze Acordul de Asociere ar trebui să se întâmple imediat aşa cum am promis în Vilnius. Cred că succesul Republicii Moldova depinde de succesul Ucrainei“, a mai spsu Edgars Rinkēvičs.

De asemenea, oficialul moldovean a salutat decizia recentă a Ministerului de Externe al Letoniei de a deschide, în timpul apropiat, o ambasadă la Chişinău.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite