Ministrul Apărării al R. Moldova: În eventualitatea unui atac al Rusiei, trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm. Vom mobiliza o anumită categorie de cetăţeni

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Anatolie Nosatîi
Anatolie Nosatîi

Ministrul Apărării din R. Moldova spune că în eventualitatea unui atac al Federaţiei Ruse la adresa R. Moldova, Armata Naţională va apăra suveranitatea şi integritatea teritorială a ţării. Totuşi, Anatolie Nosatîi spune că, deocamdată, nu există riscuri la adresa securităţii Republicii Moldova, notează IPN.

Potrivit oficialului, forţele militare ruse sunt concentrate pe cucerirea Donbasului, iar rezistenţa Ucrainei împiedică redicrecţionarea liniei frontului spre regiunea Odessa şi Nicolaiv.

Ministrul Apărării dă asigurări că pericolul războiului este, deocamdată, departe de Moldova. Anatolie Nosatîi spune că mesajele oficiale venite din partea Rusiei sunt împăciuitoare, autorităţilor de la Chişinău fiindu-le date asigurări că aşa-zisa operaţiune militară nu vizează Republica Moldova.

„Pericolul nu a dispărut, dar în comparaţie cu sfârşitul lunii februarie, este mult mai bine. Situaţia s-a schimbat mult în Ucraina, acţiunile militare s-au îndepărtat de hotarele Republicii Moldova. Acţiunile Ucrainei au mişcat frontul mai departe de Nicolaiv, Odesa. Datorită efortului internaţional privind susţinerea Ucrainei cu armament, ţara are posibilitatea să apere litoralul Mării Negre, inclusiv să apere spaţiul aerian, ceea ce pentru noi este foarte favorabil. Luptele cele mai grele se dau în Est, cred că Federaţia Rusă doreşte să-şi îndeplinească obiectivul strategic trasat pentru prima etapă, cucerirea Donbasului. Pe canale diplomatice se discută cu Federaţia Rusă, ni se spune că operaţiunea militară nu vizează Republica Moldova şi nu sunt pericole la adresa Republicii Moldova”, a spus Anatolie Nosatîi în cadrul emisiunii „Cutia Neagră” de la TV8.

Ministrul Apărării spune că în eventualitatea celui mai sumbru scenariu care ar viza atragerea Republicii Moldova în război, Armata Naţională va fi la datorie. Ministrul spune că este luat în considerare şi scenariul mobilizării unor categorii de cetăţeni. De asemenea, Anatolie Nosatîi spune că România în calitatea sa de stat membru NATO nu va putea oferi ajutor Republicii Moldova decât cu livrare de armament şi echipamente militare.

„6.500 este cifra militarilor pe care acum o menţinem, dar la necesitate se aplică planurile de mobilizare, numărul armatei se măreşte în funcţie de pericol. Sperăm că nu se va ajunge la situaţia să fim atacaţi, dar trebuie să fim pregătiţi să ne apărăm. Ajutor direct din partea României, cu implicarea unităţilor militare, nu poate fi. Avem exemplul elocvent al Ucrainei, care are relaţii apropiate cu Polonia, dar unităţi militare din Polonia nu sunt implicate în lupte. În situaţii dificile ar putea fi vorba de ajutoare de armament şi tehnică, echipamente ”, a spus ministrul apărării.

Potrivit ministrului apărării, Armata Naţională este creată dintr-un efectiv militar de 6.500 de persoane şi 2.000 de persoane civile.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite