Mihai Ghimpu le-a vorbit ambasadorilor străini despre presiunile exercitate de guvernare la adresa oponenţilor politici

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele PL, Mihai Ghimpu, a avut o întrevedere miercuri, 4 octombrie, cu ambasadori şi reprezentanţi ai misiunilor diplomatice acreditaţi la Chişinău. „Evenimentul a avut loc în contextul în care în ultimele luni, din partea guvernării prin intermediul organelor de drept au loc atacuri asupra oponenţilor politici, lideri de partide, primari, preşedinţi de raioane şi oameni de afaceri”, se arată în comunicatul de presă al formaţiunii.

La întrevedere cu liderul liberalilor au participat James D. Pettit, ambasadorul SUA, Peter Michalko, noul ambasador al Uniunii Europene în Republica Moldova, Daniel Ioniţa, ambasadorul României, Pascal Vagogne, ambasadorul Franţei, Signe Burgstaller, ambasadoarea Suediei şi Zdeněk Krejčí, ambasadorul Cehiei, precum şi reprezentanţi de la ambasadele Italiei, Poloniei, Slovaciei şi Austriei.

Potrivit serviciului de presă al PL, Mihai Ghimpu a trecut în revistă toate derapajele antidemocratice şi toate problemele cu care s-a confruntat Republica Moldova pe parcursul ultimilor ani, începând cu jaful din sistemul bancar, care nici astăzi nu este investigat, arestările politice din ultima perioadă, schimbarea sistemului electoral, în pofida recomandărilor venite din partea Comisiei de la Veneţia şi a partenerilor externi, sugrumarea business-ului, terorizarea oamenilor politici şi de afaceri etc.

De asemenea, Preşedintele PL a menţionat, că analizând evoluţia lucrurilor din Republica Moldova din ultima perioadă, dar şi îngrijorările exprimate ieri în Parlamentul European, constată că unele angajamente asumate de RM în Acordul de Asociere sunt încălcate. Preşedintele PL, s-a referit şi la faptul că au fost votate legi şi reforme bune, dar acestea nu sunt implementate cu stricteţe, dar pe placul cuiva.

Mihai Ghimpu a vorbit despre presiunile din partea Partidului Democrat la adresa oponenţilor politici, oamenilor de afaceri, exercitate prin intermediul organelor de drept şi celor fiscale. Preşedintele PL s-a referit la dosarele politice intentate liderilor PL, Dorin Chirtoacă şi Iurie Chirinciuc, dar şi la cazul Preşedintelui raionului Dubăsari, dl. Grigori Policinschi şi ale unor primari.

Mihai Ghimpu a afirmat că teroarea instaurată în Republica Moldova, la adresa celor care nu vor să se subordoneze lui Vlad Plahotniuc a început odată ce acesta şi-a asigurat o majoritate parlamentară loială, formată cu ajutorul deputaţilor transfugi, inclusiv patru de la PL.

Şefii misiunilor diplomatice au fost informaţi despre arestarea ilegală a Primarului General Dorin Chirtoacă în data de 25 mai 2017, în baza unor declaraţii făcute de doi funcţionari, arestaţi cu o lună mai devreme.

La rândul lor, ambasadorii UE şi SUA au afirmat că sunt la curent cu evenimentele, care au loc în Republica Moldova sunt bine informaţi asigurându-l pe preşedintele PL că vor continua să monitorizeze starea justiţiei, respectarea drepturilor şi libertăţilor fundamentale ale omului în Republica Moldova.

Noul şef al Delegaţiei Uniunii Europene la Chişinău, Peter Michalko a subliniat că pentru el sunt foarte importante relatările cu lux de amănunte făcute de către Mihai Ghimpu, menţionând că va studia cu atenţie toate aspectele şi toate informaţiile, va face o evaluare pe care o va comunica public.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite