Litvinenco: Un stat de drept nu poate ignora recomandările Comisiei de la Veneţia

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, spune că, deşi avizul Comisiei de la Veneţia este unul consultativ, autorităţile de la Chişinău vor ţine cont de opinia experţilor şi vor ajusta Legea cu privire la Procuratură la normele europene. Ministrul spune că experţii europeni lasă la discreţia autorităţilor de la Chişinău să decidă dacă-l menţin sau nu pe procurorul general în componenţa Consiliului Superior al Procurorilor, notează IPN.

Ministrul Justiţiei spune că vor fi operate mai multe modificări la Legea cu privire la Procuratură, astfel încât legislaţia Republicii Moldova să fie în concordanţă cu recomandările Comisie de la Veneţia. Sergiu Litvinenco spune că o bună parte dintre recomandările experţilor europeni se vor regăsi în noul text al legii.

„Strict formal, avizul Comisiei de la Veneţia are caracter consultativ, adică este o recomandare, dar asta nu înseamnă că statele care tind să-şi creeze un stat de drept veritabil, pot să ignore acest aviz. Reieşind din această situaţie, Republica Moldova urmează să modifice legislaţia, astfel încât s-o ajusteze tuturor constatărilor experţilor Comisiei de la Veneţia”, a spus Sergiu Litvinenco în cadrul emisiunii „Punctul pe Azi” de la TVR Moldova.

Ministrul spune că nu împărtăşeşte opinia experţilor europeni, potrivit cărora proiectul a fost aprobat în grabă, fără consultări cu reprezentanţii societăţii civile. Totuşi, oficialul dă asigurări că, pe viitor, va exista transparenţă maximă la adoptarea proiectelor de lege.

„În procesul de elaborare a proiectului au existat consultări, nu pot spune că nu s-au respectat procedurile parlamentare. Comisia de la Veneţia a considerat că aceste consultări au fost insuficiente, am luat act de această poziţie. Data viitoare vom ţine cont de toate prevederile referitoare la transparenţă decizională”, a menţionat Sergiu Litvinenco.

Deşi în avizul Comisiei de la Veneţia se regăseşte recomandarea privind readucerea procurorului general în componenţa CSP, ministrul justiţiei spune că acest lucru ştirbeşte din independenţa Consiliului. Potrivit ministrului, prezenţa procurorului general în componenţa CSP influenţează deciziile membrilor CSP din rândul procurorilor.

„Comisia de la Veneţia lasă la latitudinea Republicii Moldova să decidă dacă procurorul general revine sau nu în componenţa CSP. Noi le-am explicat experţilor că prezenţa acestuia în componenţa CSP este de natură să influenţeze imparţialitatea CSP. Şi asta pentru că mandatul procurorului general este de 7 ani, membrii CSP din rândul procurorilor au un mandat de 4 ani în componenţa CSP şi ei depind de procurorul general şi înclină să ia decizii mai degrabă ţinând cont de ceea ce propune procurorul general” mai spus Sergiu Litvinenco.

În avizul Comisiei de la Veneţia, expediat acum 3 zile Chişinăului, experţii europeni recomandă ca în Legea Procuraturii să fie incluse criteriile după care poate fi evaluată activitatea procurorului general, iar activitatea CSP-ului să fie reglementată în Constituţie, pentru a evita eventuale modificări arbitrare ale legii.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite