Litvinenco îşi justifică ameninţarea la adresa celor care-şi publică factura: Mă refeream la demnitari

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Sergiu Litvinenco
Sergiu Litvinenco

Ministrul Justiţiei, Sergiu Litvinenco, vine cu explicaţii, după ce şi-a întors o parte a societăţii împotriva sa, spunându-le celor care-şi fac publice facturile că ar putea ajunge în vizorul Autorităţii Naţionale de Integritate.

Deşi opoziţia parlamentară a perceput mesajul ca pe o ameninţare la adresa celor care-şi manifestă nemulţumirea faţă de tarifele mari la resursele energetice, Sergiu Litvinenco spune că în postarea sa nu s-a referit la cetăţeni, ci la demnitarii de stat, notează IPN.

Ministrul Justiţiei se justifică după valul de critici care s-a abătut asupra sa, după ce i-a ameninţat pe cei care-şi postează facturile pe reţelele sociale că s-ar putea trezi cu inspectorii de integritate la uşă.

„În acea declaraţie nicidecum nu n-am referit la cetăţeni. Eu înţeleg foarte bine situaţia prin care trec cetăţenii Republicii Moldova, suntem într-o năpastă când au venit peste noi aceste creşteri exorbitante a tarifelor. Eu înţeleg pe toată lumea. Declaraţia mea a vizat exclusiv situaţia în care un demnitar public care toată viaţa a lucrat la stat afişează o factură în care apare o suprafaţă de 200 metri pătraţi şi evident, o factură mare la gaz. În situaţia în care în declaraţia lui de avere nu apare această proprietate cu această suprafaţă, mi-am pus întrebarea, dacă nu se teme acest funcţionar care a avut salariu de 10 mii de lei, dar trăieşte într-un castel, nu se teme că cineva va constata această discrepanţă?”, a spus Sergiu Litvinenco, în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la N4.

Mai mult, ministrul Justiţiei spune că în Republica Moldova se impune confiscarea averilor pentru toţi demnitarii de stat care declară la fisc salarii modeste, dar deţin averi fabuloase. Ministrul spune că nu se referă la colegii săi din PAS care şi-au agonisit cinstit bunurile, muncind peste hotare.

„Eu consider că, la un moment dat, trebuie să se producă şi confiscarea averilor. Avem legi care spun că funcţionarii publici care nu-şi pot justifica averile, urmare a unor proceduri, se pot trezi în situaţia în care averea lor este confiscată. Pentru că omul a obţinut averi în perioada exercitării unei funcţii la stat, care depăşeşte veniturile sale declarate. În PAS avem persoane care vin din sectorul privat, vin din străinătate. E firesc, au muncit în sectorul privat, şi-au făcut avere şi au venit la stat nu să-şi crească averile, dar să muncească în beneficiul public având salariul pe care-l are un funcţionar la stat”, a mai spus Sergiu Litvinenco.

Sergiu Litvinenco a declarat că factura sa la gazele naturale pentru luna decembrie este de 2800 de lei. Ministrul spune că ia în considerare opţiunea de a renunţa la compensaţiile oferite din partea statului. Potrivit datelor Moldovagaz, 51 de persoane au completat formularul prin care anunţă că renunţă la compensaţiile la gazele naturale oferite de Guvern.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite