Jizdan, despre protestul agricultorilor din 16 decembrie: Forţarea unui cordon poliţienesc este considerată dezordine în masă şi infracţiune

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN Protestul agricultorilor din 16 decembrie
FOTO IPN Protestul agricultorilor din 16 decembrie

Fostul ministrul de Interne Alexandru Jizdan, deputat PDM, susţine că Republica Moldova trebuie să renunţe la tradiţia de a aduce la proteste un număr mare de poliţişti. Acest fapt poate duce la violenţe în masă, notează IPN.

Mai mult decât atât, ex-ministrul susţine că odată ce protestatarii au atins cordonul, forţele de ordine au dreptul să aplice măsuri speciale. Iar pentru faptul că agricultorii au înaintat cu tractatele în poliţişti, în alte state s-ar fi aplicat arma de foc.

Potrivit lui Alexandru Jizdan, numărul mare de poliţişti aduşi la proteste este specific ţărilor ex-sovietice, însă acest lucru trebuie explicat cetăţenilor. Totodată, oficialul face trimitere la protocoalele europene, care prevăd că în cadrul unor manifestaţii paşnice, la faţa locului nu sunt dislocate forţe de ordine excesive.

„Dintotdeauna, Ministerul de Interne avut probleme de a comunica şi de a fi sincer cu cetăţenii în ţara noastră. Atunci când tu ai adus forţa şi lumea consideră că ele sunt excesive, ar trebui de venit în faţa oamenilor şi de explicat de ce ai adus atâţia oameni”, a declarat Alexandru Jizdan în cadrul emisiunii „Puterea a Patra” de la postul de televiziune N4.

În contextul protestelor pe care consideră violente ale agricultorilor, funcţionarul susţine că poliţiştii în număr excesiv a fost adus pentru a nu aplica alte măsuri.

„Ei pur şi simplu se ţin unul de altul ca să nu dea voie să treacă cineva prin cordonul poliţienesc. Atunci când tu forţezi un cordon poliţienesc, acest lucru este considerat prin prisma Codului Penal dezordine în masă. Este deja catalogat ca infracţiune şi atunci poliţia are dreptul să aplice imediat mijloace speciale. Pentru a nu aplica mijloace speciale, se aduc atâtea forţe, pur şi simplu, pentru a face un perete din poliţişti. Dar dacă vreţi să fie aşa cum este în Franţa, sau cum este în alte state, trebuie de adus 100 de poliţişti bine pregătiţi care ştiu ce au de făcut şi care stau bine cu psihologia”, a adăugat fostul ministru de interne.

Alexandru Jizdan mai declară că în satele europene nu ai voie să te atingi de poliţist, iar cei care sunt aduşi la manifestaţii au altă pregătire.

„Pentru acest lucru noi trebuie să avem câteva sute de poliţişti care sunt bine instruiţi, bine dotaţi, care ştiu buchea legii şi atunci când acţionează, ei înţeleg ce se aplică, ce act normativ, cunoaşte că procedează în conformitate cu legea. În UE nu ai voie să te atingi de poliţist. Uitaţi-vă ce tradiţie este la noi, de a-i scoate cască, de a-l lovi, de a face ce vreai, de a-i rupe epoleţii, de a-i lovit pe poliţişti. Este inacceptabil acest lucru”, a spus el.

Alexandru Jizdan menţionează că poliţiştii sunt şi ei oameni, iar liniile roşii nu trebuie depăşite. „Nu se poate să mergi peste poliţişti. Slavă Domnului, nu s-a întâmplat nimic grav, nu au fost răniţi. Trebuie să se înţeleagă că aceste linii roşii nu pot fi trecute. În alte state puteau fi aplicate alte proceduri, chiar şi arma de foc”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite