Iurie Leancă: 2014 este un termen realist privind liberalizarea regimului de vize cu UE

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă
Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene a susţinut că liberalizarea regimului de vize depinde de cât de repede sunt implementate reformele din structurile de forţă ale ţării noastre şi cât de rapid putem demonstra că avem proceduri vamale transparente, în acord cu standardele comunitare.

Ministrul Afacerilor Externe şi Integrării Europene Iurie Leancă a făcut ieri public faptul că anul 2014 este un termen realist privind liberalizarea regimului de vize pentru cetăţenii moldoveni care călătoresc în interiorul Uniunii Europene. Anunţul a fost făcut la cinci zile după ce ministrul i-a înaintat cererea de demisie din această funcţie premierului Vlad Filat, pe care acesta ulterior a respins-o.

Leancă a reiterat faptul că pentru ridicarea obligativităţii vizelor este necesară îndeplinirea reformelor din structurile de forţă, dar şi că formalităţile de trecere a frontierei au loc într-un mod transparent. El a mai precizat că Uniunea Europeană a înaintat un set de condiţii mai dure pentru ca moldovenii să poată călători fără vize în spaţiul comunitar, mai ales din pricina experienţelor negative pe care UE le-a avut cu Serbia şi Macedonia, unde procedurile de implementare a regimului liberalizat de vize a scos la vedere mai multe probleme.

'Uniunea Europeană pune condiţii mult mai dure. Numărul de solicitanţi de azil politic a crescut foarte mult în aceste ţări şi e firească această atitudine mai categorică faţă de noi. Trebuie să demonstrăm că în cazul nostru nu se va întâmpla acest lucru', a spus ministrul.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite