Ion Dron, despre Barometrul Opiniei Publice: A avut scopul de a o menţine pe Maia Sandu în topul politicienilor

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO Dan Guţu IPN
FOTO Dan Guţu IPN

Preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice, Ion Dron, e de părere că Barometrul Opiniei Publice (BOP), publicat pe 27 aprilie de Institutul de Politici Publice (IPP), a avut ca scop de a o menţine pe preşedinta PAS, Maia Sandu, în topul politicienilor din Republica Moldova. În viziunea sa, moldovenii trebuie să înceteze să caute lideri naţionali şi salvatori ai naţiunii.

„Am şi eu o părere despre acest BOP. Bănuiesc că unii actori (nu de meserie) antrenaţi la realizarea lui urmăresc şi un alt scop, decât cel ştiinţific. Scopul de a o menţine (cu orice preţ) pe Sandu M. în vârful topului politicienilor de la noi”, a notat Dron pe pagina sa de Facebook.

În continuare, Ion Dron încearcă să explice ce stă la baza acestei ipoteze.

„1.Bietul alegător la fiecare trei luni sau jumătate de an trebuie injectat cu infuzia „candidatului unic şi a salvatorului naţional”.
2. În ajun de alegeri, cei care nu sunt la vârf şi partidele „fără şansă” trebuie strânşi la perete ca să meargă numai în coloană cu „salvatorul naţiunii”. Altfel nu poate fi „menţinut vectorul european”.
3.În ajun de alegeri, prin declanşarea unei isterii media de tot felul, lumea trebuie să ştie că „cei de pe dreapta” care refuză „să se unească toţi” sunt agenţi FSB, antiromâni, slugile lui Plahotniuc. Chiar mai mult, merită să fie blestemaţi, deoarece sunt orgolioşi, „nu înţeleg”, „nu au şanse” şi „îi incurcă pe ai noştri”, a adăugat preşedintele Centrului de Iniţiative şi Monitorizare a Autorităţilor Publice.

În opinia sa, cineva doreşte „să ne facă ostaticii unui singur curent de dreapta. Să fim dependenţi de mofturile unui singur om ajuns în vârful piramidei, cu eforturile la toţi (exemple în acest sens avem proaspete). Se vrea un mega partid pe dreapta, iar partidele mici sateliţi de gardă în tot soiul de alegeri şi exerciţii politice”.

„E mai uşor să ghidezi din umbră o singură păpuşă decât câţiva pioni pe tablă. E mai la îndemână să gestionezi treburile într-un mega partid (cu o singură păpuşă). Riscuri mari cu partidele mici. Pionii fie ei şi pioni, dar mulţi, pot să producă într-un moment chiar şi o rebeliune la scenă deschisă”, a subliniat Ion Dron.

Potrivit lui, ar fi bine să renunţăm la ideea de mega partid. 

„Relele cele mai mari se fac pe la noi atunci când treburile în stat sunt gestionate de mega partide (sau cel puţin râvnesc la acest statut). Să încetăm să căutăm lideri naţionali şi salvatori ai naţiunii. Să începem de jos. Să ne găsim de la început câte un lider de cartier. Experienţa din ultimele zile ne-a demonstrat că la vremuri grele un lider de cartier poate fi mult mai util decât cel naţional, căutat sau râvnit”, a conchis Dron.

Institutul de Politici Publice a prezentat joi, 27 aprilie, Barometrul de Opinie Publică, realizat în perioada 16-23 aprilie. Conform datelor studiului, dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri parlamentare, doar două partide ar ajunge în Legislativ. Este vorba de PSRM, condus de Zinaida Greceanîi (anterior de Igor Dodon) şi PAS, condus de Maia Sandu.

Întrebaţi în ce personalitate politică au cea mai mare încredere, respondenţii au răspuns în felul următor:

Igor Dodon - 32%

Maia Sandu - 17%

Andrei Năstase - 3.2%

Pavel Filip - 2.2%

Renato Usatîi - 1.5%

Vladimir Voronin - 1.3%

Restul politicienilor au acumulat sub 1%

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite