Ion Chicu: Pentru a obţine de la ruşi un preţ mai mic la gaze decât preţul de piaţă, trebuie să cedezi ceva

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Ion Chicu
Ion Chicu

Ex-premierul Ion Chicu a sugerat că Republica Moldova va primi gaze mai ieftine din Rusia numai dacă ţara va ceda ceva în favoarea Moscovei. Fostul prim-ministru e de părere că Moldova nu prea are ce oferi Rusiei din ceea cu ce ar fi de acord Uniunea Europeană.

„La 30 septembrie 2021 a expirat Contractul de livrare a gazelor. Acest Contract a fost încheiat încă de pe timpurile Preşedintelui Voronin şi a fost prelungit de fiecare dată. Deci, începînd cu 1 octombrie 2021, Gazprom nu mai are nicio obligaţiune, care ar reieşi din Contractul expirat la 30 septembrie şi este necesar de negociat şi încheiat un alt Contract. Autorităţile noastre nu divulgă în baza la ce înţelegere cu ruşii primim noi gazul în octombrie, dar e cunoscut preţul - 790 dolari per mia de cubi. După modul cum (nu) decurg negocierile pentru livrările de gaze pentru perioada următoare putem deduce, că şi în lunile următoare preţul la intrare va fi ceva similar”, a scris Ion Chicu pe Facebook.

Potrivit lui, tariful actual de livrare a gazelor consumatorilor este calculat dintr-un preţ de import de 5 ori mai mic decât 790 dolari. 

„Respectiv, Moldovagaz nu poate achita în aceste condiţii livrările curente către Gazprom. Iar dacă nu achităm livrările curente, gaz în conductă nu avem. Chiar dacă avem contract. Aceasta, e deja valabil pentru luna octombrie. Iată de ce trebuie "să fierbem un pahar cu apă, nu două..." Şi aici nu-i nici un sarcasm şi panică, cum încearcă să prezinte latrinele mediatice ale guvernării, dar e o încercare de a evita sistarea livrărilor de gaze pe motiv de neplată. Deci, care este miza negocierilor noastre cu Gazprom? Noi vrem ca Gazprom să ne dea gaz mai ieftin ca cel de piaţă”, a spus Chicu.

Ex-premierul susţine că pentru a obţine „de la cineva (ruşi, americani, nemţi, etc) ceva la un preţ mai mic decât preţul de piaţă, trebuie să cedezi ceva”. 

„Ce poate ceda Moldova Gazpromului (Rusiei)? Nimic, din ce ne-ar permite ceilalţi „parteneri”. Noi putem doar merge „la Peresecina”, pentru a evita o videoconferinţă la care participă şi Putin. Libertatea - costă, sclavia - sugrumă”, a conchis Chicu.

Amintim că, în contextul instituirii nivelului de alertă în sectorul gazelor naturale în Republica Moldova, SA „Moldovagaz” a solicitat consumatorilor finali să dea dovadă de înţelegere şi responsabilitate civică, reducând temporar consumul zilnic de gaze naturale.

Republica Moldova a declarat stare de urgenţă în sectorul energiei din cauza deficitului de gaze naturale şi absenţei unui nou acord de energie cu grupul rus Gazprom.

„Anunţăm stare de alertă pentru a preveni declanşarea unei situaţii de urgenţă şi pentru a fi pregătiţi de orice scenariu. Instituţiile responsabile trebuie să poată întreprinde măsuri concrete de protejare a cetăţenilor şi a securităţii energetice a ţării”, a declarat în cadrul unei conferinţe de presă, după încheierea şedinţei Comisiei pentru Situaţii Excepţionale, Andrei Spînu, ministrul infrastructurii şi dezvoltării regionale.

Liderul Socialiştilor, deputatul Igor Dodon, a venit cu un avertisment către guvernarea PAS în contextul aprofundării crizei energetice din Republica Moldova. Ex-preşedintele ţării a declarat că, în cazul în care R. Moldova rămâne fără gaze naturale, cetăţenii vor ieşi în stradă la proteste antiguvernamentale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite