Igor Dodon îi ia apărarea lui Aurel Ciocoi: Declaraţiile sale au fost interpretate greşit

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Aurel Ciocoi si Igor Dodon presedinte.md

Preşedintele Igor Dodon consideră că declaraţia controversată a ministrului de Externe, Aurel Ciocoi, precum că Federaţia Rusă a intervenit în conflictul de pe Nistru „pentru a opri vărsările de sânge”, a fost interpretată greşit. Şeful statului susţine că ministrul s-ar fi referit la misiunea de pacificatori, nu la armata rusă.

„Din câte am înţeles dumnealui s-a referit la misiunea de pacificare. Probabil au fost interpretare greşit unele declaraţii ale dumnealui”, a afirmat Igor Dodon într-o conferinţă de presă luni, 10 februarie.

Igor Dodon susţine că o soluţie pentru conflictul transnistrean ar putea fi şi formarea unei autonomii.

„Noi deja avem o autonomie în Republica Moldova. Este vorba de autonomia găgăuză. Este un exemplu pozitiv de rezolvare a unei probleme la începutul anilor 90. Consider că problema transnistreană poate fi soluţionată şi va fi soluţionată atunci când vom găsi un compromis atât pe intern, consens naţional, cât şi în discuţiile cu partea stângă a Nistrului. Transnistria este parte a Republicii Moldova şi noi trebuie să găsit toate elementele posibile pentru a găsi soluţia politică”, a mai spus Dodon.

Amintim că ministrul de Externe al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că nu a existat o agresiune din partea Federaţiei Ruse în conflictul de pe Nistru din 1992. În opinia sa, Armata rusă a intervenit „pentru a opri vărsările de sânge”, iar războiul ar fi fost provocat exclusiv de către forţele separatiste de la Tiraspol.

Deputatul PAS Sergiu Litvinenco a afirmat că „oamenii guvernului lui Dodon devin din ce în ce mai periculoşi şi nocivi pentru Republica Moldova”.

„Dar de multiplele hotărâri ale CtEDO prin care Rusia de facto se declară stat agresor, a auzit oare domnul ministru? Sau pentru el CtEDO, asemenea ”curatorilor” de la Kremlin, nu este instituţie la care să te raportezi şi deciziile căreia să le iai ca atare şi să le execuţi?”, a scris Sergiu Litvinenco pe pagina sa de Facebook.

Analistul politic Anatol Ţăranu a precizat, pentru Radio Chişinău, că armistiţiul din 1992 a fost semnat de preşedinţii Mircea Snegur şi Boris Elţîn, ceea ce demonstrează că Rusia a purtat un război de facto cu Republica Moldova. 

„Dodon şi ministrul lui nu pot să spună adevărul, fiindcă aceasta ar însemna să lezeze interesele fundamentale ale Federaţiei Ruse”, a adăugat Anatol Ţăranu.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite