Igor Dodon a convocat prima ședință a Comisiei pentru reforma constituțională

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Igor Dodon

Igor Dodon a prezidat luni, 3 august, prima ședință a Comisiei pentru reforma constituțională, formată în baza Decretului semnat recent de către şeful statului.

„Am subliniat importanța unor astfel de modificări, deoarece timp de 10 ani s-au înregistrat numeroase cazuri de interpretare liberă sau extensivă a unor prevederi ale Constituției, dar și utilizarea Curții Constituționale ca instrument politic, ceea ce a provocat situații de criză”, a scris Igor Dodon pe pagina sa de Facebook.

Pe 29 iulie, de ziua Constituţiei, Igor Dodon a semnat un Decret privind crearea unei Comisii pentru reforma constituțională. Atunci, preşedintele ţării a afirmat că acest subiect l-a discutat în cadrul unei întrevederi cu Victor Pușcaș si Dumitru Pulbere, ex-președinții Curții Constituționale.

„Am fost unanimi în opinia că în ultimii ani, în domeniul jurisdicției constituționale au apărut mai multe dificultăți. Am constatat că pe parcursul anilor 2010-2020 mai multe segmente importante de specialiști si practicieni din domeniul dreptului constituțional, administrației publice remarcă cu îngrijorare fenomenul instabilității puterii de stat, blocajele instituționale, implicarea politicului în domeniul justiției constituționale. Societatea moldovenească și instituțiile statului au fost nedumerite de mai multe hotărâri ale Curții Constituționale, care erau în contradicție cu textul Constituției, afectau negativ procesul colaborării puterilor în stat, creau multiple impedimente întru asigurarea stabilității sistemului politic al statului moldovenesc, precum și care au contribuit efectiv la tentativa uzurpării puterii de stat în Republica Moldova”, comunica Igor Dodon pe 29 iulie.

Igor Dodon sublinia că este necesară „demararea procesului de reformă constituțională în vederea modificării legislației constituționale, asigurarea supremației Constituției, consolidării statului de drept, a democrației constituționale și garantarea drepturilor omului”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite