Igor Boţan: Sintagma „integrare europeană” a fost o chestiune de oportunitate politică

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Tentativa de a introduce în Constituţia Republicii Moldova sintagma „integrare europeană” a fost o chestiune de oportunitate politică. Declaraţia a fost făcută la dezbaterile publice cu tema: „Integrarea europeană în Constituţie şi în viaţă”, ediţia a 95-a din ciclul „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, de către Igor Boţan, expert permanent al proiectului, organizate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova.

Igor Boţan a amintit că preconizata modificare a Constituţiei a fost avizată de către Curtea Constituţională. Potrivit expertului, în cadrul dezbaterilor din Parlament, de vineri, 19 octombrie, promotorii proiectului de lege, deputaţii PDM, au dat de înţeles că tentativa de modificare este un lucru simbolic.

„Totuşi, din dezbaterile pe care le-am ascultat în Parlament, am înţeles de la promotorii proiectului de lege, deputaţii Partidului Democrat, că este vorba despre un lucru simbolic, dar simbolic cu repercusiuni pentru eventuale cazuri când, dacă vin la guvernare forţe politice de altă orientare, ele să nu poată trece peste aceste clauze introduse în Constituţie. Deci, ajungem la concluzia că era vorba despre o oportunitate politică – să fie introdusă această modificare în Constituţia Republicii Moldova, consfinţind la nivel constituţional vectorul de dezvoltare european al ţării, sau nu”, a menţionat Igor Boţan.

Potrivit lui Igor Boţan, curios este faptul că în cadrul dezbaterilor din Parlament s-a anunţat că pentru votarea proiectului de lege privind modificarea Constituţiei şi introducerea sintagmei, este nevoie de 67 de voturi. Expertul susţine că 67 este un număr mai mic decât 2/3 din 101. 2/3 înseamnă 67,3 din voturi exprimate. În acest sens erau necesare 68 de voturi. „Constituţia spune că legile constituţionale se adoptă cu 2/3 din voturi. Situaţie cu impact pe viitor. Curtea Constituţională, sau altcineva, ar trebuie să ne spună, cu ce număr minim de voturi se modifică Constituţia. 67 e mai mic de 2/3”, spune Igor Boţan.

În cadrul dezbaterilor, Igor Boţan a amintit de faptul că Partidul Socialiştilor este împotriva introducerii sintagmei vizate în Constituţie. Însă, spune expertul, în prezent unii reprezentanţi ai conducerii acestei formaţiuni au fost anterior membri ai Partidului Comuniştilor, inclusiv au votat în 2005 declaraţia privind integrarea europeană a Republicii Moldova şi că vectorul dat este ireversibil. Acelaşi lucru a fost confirmat şi în 2009, înainte de alegerile parlamentate anticipate. De asemenea, Igor Boţan spune că nu este de acord cu abordarea socialiştilor, potrivit căreia includerea sintagmei privind integrarea europeană ar însemna că este vorba de ideologia unui partid.

Potrivit expertului, documentele pe care le emite UE în raport cu Republica Moldova în ultimul timp atestă nerespectarea angajamentelor europene.

„Cetăţenii vor spune: la ce bun să punem în Constituţie „integrarea europeană”, dacă de fapt se întâmplă lucruri care sunt contrare spiritului european? De aceea eu spun că este vorba despre o problemă de oportunitate”, a spus Igor Boţan.

Igor Boţan a mai menţionat că vor exista efecte ale eşecului votului privind modificare Constituţiei. „Acestea vor influenţa lupta politică în ajunul alegerilor. Reprezentanţii partidelor politice îşi vor adapta mesajele la votul din Parlament de vineri, 19 octombrie”.

Totodată, expertul a mai menţionat că UE niciodată nu a sfătuit Republica Moldova să introducă o astfel de clauză în Constituţie. „Există Acordul de Asociere care spune totul. Şi reacţia UE la eşecul votului a fost pe potrivă: mai puţin să vorbim despre UE şi să aplicăm adecvat prevederile Acordului de Asociere”, a spus el.

Dezbaterea „Integrarea europeană în Constituţie şi în viaţă”, face parte din ciclul de dezbateri publice desfăşurate de către Agenţia de presă IPN şi Radio Moldova, în cadrul proiectului „Dezvoltarea culturii politice în dezbateri publice”, susţinut de către Fundaţia germană „Hanns Seidel”.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite