Guvernatorul BNM, în Parlament: Activele oficiale de rezervă rămân la un nivel destul de înalt

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Octavian Armaşu
Octavian Armaşu

Pe data de 30 martie, activele oficiale de rezervă au constituit 3,426 miliarde de dolari. Cifra este în scădere cu 647 de milioane comparativ cu nivelul maxim din octombrie 2021, când a însumat 4,73 miliarde de dolari. Potrivit Băncii Naţionale a Moldovei, această scădere s-a produs pe fundalul a două şocuri externe, iar în contextul acestora, instituţia a intervenit cu mai multe măsuri, transmite IPN.

În prezent, activele oficiale de rezervă rămân a fi la un nivel destul de înalt pentru a face faţă provocărilor asociate cu instabilitate geopolitică şi post-pandemică. Declaraţiile au făcute de către guvernatorul BNM, Octavian Armaşu, în plenul Parlamentului, după ce Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor a solicitat audierea funcţionarului.

Unul dintre cele două şocuri este criza pe piaţa resurselor energetice, marcată prin creşterea semnificativă a preţurilor la importurile de gaze naturale şi produsele petroliere. Al doilea factor este escaladarea situaţiei geopolitice din regiune, şi anume conflictul militar din Ucraina. Octavian Armaşu a menţionat că pentru a combate efectele acestor şocuri, BNM a răspuns prin intervenţii de vânzare pe piaţa valutară locală în volumele necesare pentru limitarea volatilităţii excesive a cursului de schimb, reglarea dezechilibrelor balanţei de plăţi, satisfacerea cererii de valută din partea populaţiei şi pentru menţinerea stabilităţii macrofinanciare a ţării. În perioada noiembrie 2021-martie 2022, BNM a intervenit prin vânzări nete de 712,1 milioane de dolari SUA.

„Declanşarea conflictului armat de către Federaţia Rusă împotriva Ucrainei a provocat un agiotaj pe piaţa valutară locală, care deja opera în condiţii de cerere netă de valută. Agiotajul a durat 23 de zile calendaristice, în perioada 24 februarie 2022 până pe 18 martie 2022. În această perioadă deficitul de valută s-a adâncit de 6,5 ori faţă de deficitul înregistrat timp de 23 de zile calendaristice până la invazia Rusiei în Ucraina, adică în primele 23 zile a lunii februarie. Respectiv, s-au majorat şi necesitatea de intervenţie pentru a linişti piaţa prin neadmitere unei volatilităţi puternice a cursului leului, rezilienţa rezervelor valutare permiţând acest lucru”, a explicat guvernatorul.

Şeful BNM a precizat că activele oficiale de rezervă continuă să depăşească pragurile indicatorilor de suficienţă aplicaţi în practica internaţională. Acoperirea importurilor viitoare este la nivelul de 4,8 luni. „Pragul minim este de trei luni. Încă o dată insist că noi avem rezerve suficiente în activele oficiale. În cazul războiului din Ucraina există o probabilitate mare că o parte din activele oficiale de rezervă să  fie recuperate ca urmare a proceselor specifice perioadelor de post-criză, adică de de-dolarizare a depozitelor şi economiilor. Cu alte cuvinte, cetăţenii vor reveni înapoi în piaţă să vândă valută şi să primească mai mulţi lei”, a notat guvernatorul.

După audierea guvernatorului, vicepreşedintele Parlamentului, deputatul Blocului Comuniştilor şi Socialiştilor, Vlad Batrîncea, a declarat că singurul lucru pe care ol face BNM este „sterilizarea masei băneşti, majorarea de aproape patru ori a ratei de creditare, ceea ce ucide ce se mai mişcă în ţară”. Potrivit lui, BNM apără interesele băncilor comerciale.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite