Expert: Noi deja suntem în criză energetică, dar PAS ignoră realitatea pentru a apăra imaginea guvernării

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa
Maia Sandu şi premierul Natalia Gavriliţa

Expertul politic Dionis Cenuşă consideră că Republica Moldova deja se află într-o „criză energetică, dar majoritatea PAS se pare că vrea să ignore realitatea, pentru a apăra imaginea guvernării.”

Dionis Cenuşă a scris, într-o postare pe Facebook, că refuzul PAS de a cere raport de la premierul Gavriliţa pe marginea crizei energetice, la iniţiativa Partidului Şor, denotă câteva că „Guvernul nu are răspuns la întrebările legate de negocierile pe marginea achiziţiei de gaze (care pur şi simplu au fost trecute cu vederea de guvernare, deşi trebuia să fie în lista priorităţilor, deoarece vorbim despre securitatea energetică). Negocierile la cel mai înalt nivel trebuiau să înceapă deja de pe 7 August, îndată după investirea noului guvern. Dar acest lucru nu s-a întâmplat şi nici nu s-a vrut să se întâmple.”

„Eu văd o eroare de calcul şi prioritizare a politicilor de către actuala guvernare. În loc să se concentreze pe subiecte urgente, atenţia a fost preponderent pe statul de drept şi pe dimensiunile de polulitucă externă care deja erau “garantate”. Deci, în loc să se discute de zeci se ori cu actorii occidentali, care deja sunt deschişi faţă de Moldova şi susţin reformele, ar fi fost cazul ca să aibă discuţii la nivel înalt cu partea rusă. În programul de guvernare trebuia să fie evidenţiat subiectul securităţii energetice, dar guvernarea l-a ignorat. Deci din august încoace, guvernarea se pare că a procrastinat în raport cu securitatea energetică, deoarece cineva (neclar cine, acum nu este niciun consilier pe politică externă) a sfătuit-o pe Preşedintele Sandu să stea mai departe de Rusia”, a afirmat expertul. 

Potrivit lui, „fără gândire strategică, această guvernare riscă să comită greşeli în mod repetat.” 

„Este interesant că în materie de integrare europeană, guvernarea gândeşte mai departe decât mandatul său de 4 ani. Iată în alte domenii, viziunea este de scurtă durată, cu improvizări şi comunicare publică mai degrabă incoerentă”, mai spus Cenuşă.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite