„Este o zi decisivă”. Blocul ACUM încă speră la formarea unei majorităţi şi aşteaptă PSRM şi astăzi la negocieri, deşi CC a decis că timpul a expirat

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Andrei Nastase si Maia Sandu privesc.eu

Blocul ACUM aşteaptă deputaţii PSRM la discuţii şi sâmbătă, 8 iunie, deşi Curtea Constituţională a decis vineri, 7 iunie, că preşedintele ţării poate dizolva Parlamentului odată cu expirarea celor 90 de zile de la validarea mandatului deputaţilor, dacă nu a fost învestit un Guvern. Cele 90 de zile au expirat pe 7 iunie, potrivit unei decizii a CC, făcută publică tocmai pe 7 iunie.

Deputaţii Blocului ACUM au stat până noaptea târziu în incinta Parlamentului vineri, 7 iunie, în speranţa că fracţiunea Socialiştilor se va alătura şi va fi convocată şedinţa Parlamentului, în vederea evitării alegerilor anticipate.

În cele din urmă, aproape de ora 22.00, patru deputaţi din PSRM - Vlad Bătrîncea, Vasile Bolea, Ion Ceban şi Gaik Vartanean au venit la discuţii cu Blocul ACUM. În acel moment, nu doar că exista afirma că Republica Moldova se pregăteşte de anticipate.

Deputaţii PSRM nu au făcut declaraţii de presă, iar cei din Blocul ACUM s-au arătat optimişti că mai există o şansă de formare a unei majorităţi parlamentare, ce nu i-ar permite lui Vlad Plahotniuc să se menţină la guvernare.

Întrebată de jurnalişti dacă termenul actualului Parlament a expirat, Maia Sandu a declarat că termenul limită este pe 8 iunie: „şi mai avem şansa să scoatem ţara din jugul acestui regim oligarhic”. Maia Sandu a spus că PSRM mai are o şedinţă în dimineaţa zilei de 8 iunie, după care vor mai avea o întâlnire cu cei de la ACUM, unde ar putea fi găsită o soluţie cu privire la formarea unei majorităţi

Aproape de miezul nopţii, Maia Sandu Sandu s-a adresat deputaţilor Socialişti prin intermediul unei postări pe Facebook.

„Mâine (referindu-se la ziua de sâmbătă) este o zi decisivă! Mâine putem scăpa de dictator. Chiar dacă avem viziuni diferite, sunt sigură că vrem cu toţii să fim liberi, să trăim în pace şi demnitate, fiecare la locul său de muncă, fiecare cu familia sa. Poate astăzi sunteţi şantajaţi, poate simţiţi că vă aflaţi în pericol alături de familiile voastre. Mâine putem înlătura acest pericol nu pentru o zi sau o săptămână, ci pentru totdeauna. Acum nu e momentul de reglări de conturi sau de supărări. Politicienii adevăraţi se duelează în democraţie şi în faţa alegătorilor. Acum e momentul să scăpăm de un dictator care ne terorizează pe toţi.”, a afirmat Maia Sandu.

Curtea Constituţională de la Chişinău a precizat sâmbătă, 8 iunie, că cele 90 de zile în care Parlamentul este obligat să învestească un Guvern au expirat pe 7 iunie. Înalta Curte a subliniat că numărătoara respectivă a pornit odată cu ziua validării mandatului noului Parlament, adică din 9 martie curent.

Consiliul Republican al Partidului Socialiştilor a decis vineri, 7 iunie, că nu va face alianţă cu Partidul Democrat. De asemenea, PSRM a anunţat că Blocul ACUM nu a acceptat condiţiile PSRM de formare a unei alianţe de guvernare. În acest sens, Igor Dodon a declarat că scenariul cel mai probabil sunt alegerile anticipate.

Curtea Constituţională din Republica Moldova a decis vineri, 7 iunie, că preşedintele ţării poate semna decretul de dizolvare a Parlamentului în situaţia în care Guvernul nu este format timp de 90 de zile de la data validării noului Parlament.

Blocul politic ACUM, format din forţele proeuropene de opoziţie, PAS (Maia Sandu) şi PPDA (Andrei Năstase), a decis că o va sprijina pe socialista Zinaida Greceanîi la funcţia de preşedinte al Parlamentului, dacă PSRM va semna un angajament public în care îşi asumă îndeplinirea unui şir de condiţii.

Reprezentanţii PSRM şi cei ai PD au avut vineri, 7 iunie, prima discuţie oficială de la alegerile parlamentare din 24 februarie. Vicepreşedintele PDM Vladimir Cebotari a declarat că dialogul are drept scop să contribuie la formarea unei majorităţi parlamentare PSRM-PDM. În comparaţie cu oferta ACUM pentru PSRM, democraţii nu au vorbit nimic despre problemele din justiţie şi necesitatea unei reforme, dar despre necesitatea de a stabili un program de guvernare bazat pe domeniul social-economic.

Câteva mii de indivizi, organizaţi de Partidul Democrat, s-au adunat în seara de vineri, 7 iunie, în centrul Capitalei pentru a protesta faţă de o posibilă înţelegere între Partidul Socialiştilor şi Blocul ACUM. Protestatarii au scandat lozinci pro-PDM. Unii dintre aceştia au manifestat comportament agresiv faţă de jurnalişti.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite