Domnica Manole: Regimul aflat la guvernare încearcă să completeze Curtea Constituţională cu persoane devotate

Domnica Manole: Regimul aflat la guvernare încearcă să completeze Curtea Constituţională cu persoane devotate

FOTO IPN

Fosta judecătoare Domnica Manole consideră că prin ultimele două numiri de judecători la Curtea Constituţională, fiind vorba despre numirea fostului procuror general Corneliu Gurin şi ex-directorului Serviciului de Informaţii şi Securitate, deputatul democrat Artur Reşetnicov, regimul aflat la guvernare încearcă să completeze Curtea Constituţională cu persoane devotate Partidului Democrat, transmite IPN.

Domnica Manole afirmă că această completare la CC are loc prin încălcarea flagrantă a legii. 

„Deci, nu mai putem vorbi cel puţin de o aparenţă a respectării legilor la numirea acestor persoane în rândul magistraţilor CC. Au fost încălcate flagrant toate prevederile legale. Nu putem vorbi despre faptul că domnul Gurin şi domnul Reşetnicov îşi ocupă funcţiile în mod legal”, a afirmat Domnica Manole la emisiunea „Ora expertizei” de la JurnalTV.

Potrivit ei, despre vacanţa funcţiei de judecător la CC s-a aflat abia marţi, odată cu plasarea anunţului pe pagina Consiliului Superior al Magistraturii despre numirea lui Corneliu Gurin.
 
„Despre demisia domnului Dolea noi nu am ştiut. Această chestiune nu a fost plasată în ordinea de zi a şedinţei Consiliului, aşa cum obligă legea”, susţine fosta judecătoare, întrebându-se de ce s-au numit cei doi magistraţi cu atâta grabă. 

Domnica Manole este de părere că fostul procuror general Corneliu Gurin, dacă ţine la onoarea lui, nu trebuie să accepte funcţia.

Juristul Pavel Midrigan consideră că în ultimii 7-8 ani, Curtea Constituţională a avut un şir de hotărâri destul de controversate din punct de vedere juridic. Potrivit lui, instituţia este influenţată de mediul politic. „Este o realitate că politicul are o influenţă mult mai mare decât în toţi anii de când avem proclamată independenţa Republicii Moldova”, spune Pavel Midrigan. Juristul spune că atât cetăţenii, cât şi unii jurişti din sistem nu au încredere în Curtea Constituţională.

Miercuri, 12 decembrie, Guvernul l-a numit pe deputatul democrat Artur Reşetnicov, fost director SIS, în calitate de judecător la Curtea Constituţională. Numirea are loc la o zi după ce Consiliul Superior al Magistraturii l-a numit în această funcţie pe fostul procuror general Corneliu Gurin.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: