Dodon, după învestirea în funcţie a noilor miniştri: „Suntem în situaţia că trebuie să facem mai devreme unele schimbări”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Cei cinci noi miniştri în Guvernul Chicu au depus astăzi, 9 noiembrie, jurământul. Premierul Ion Chicu a declarat că noii colegi au o misiune foarte dificilă, pentru că şi situaţia este dificilă, dar şi cerinţele oamenilor sunt foarte mari, transmite IPN.

Noul vicepremier pentru reintegrare este Olga Cebotari. Ministru al economiei şi infrastructurii – Anatol Usatîi. Ministru al afacerilor externe şi integrării europene – Aurel Ciocoi. Ministru al apărării – Victor Gaiciuc. În funcţia de ministru al educaţiei, culturii şi cercetării a fost numită Lilia Pogolşa.

Şeful executivului a declarat că acest eveniment este unul neplanificat, fiind urmare a deciziei Partidului Democrat de a-şi retrage reprezentanţii din Guvern. Potrivit lui Ion Chicu, raţionamentul rapidităţii numirii noilor miniştri este ca ministerele să poată funcţiona la capacitate maximă. Or, situaţia este dificilă şi din punct de vedere al pandemiei, şi din punct de vedere bugetar.

Preşedintele Igor Dodon a declarat că şi-a întrerupt pentru o zi campania electorală pentru depunerea jurământului de către noii miniştri. „Traversăm o perioadă de criză pandemică mondială şi naţională, în care nu ne permitem nici măcar pentru o zi să apelăm la improvizaţii şi să lăsăm instituţiile fără o conducere asumată deplin.  Astăzi suntem în situaţia că trebuie să facem mai devreme unele schimbări la nivel de Guvern, pe care oricum urma să le facem imediat după alegeri. Urmează şi alte schimbări, nu doar la nivelul echipei, dar şi la nivelul strategiei de guvernare, schimbări care sunt dictate de evoluţia pandemică, dramatică la nivel mondial, şi de nevoia de a ne adapta cât mai bine la aceasta”, a menţionat şeful statului.

Igor Dodon a dat asigurări, după alegeri, Guvernul va avea parte de o susţinere suficient de puternică pentru a face faţă sarcinilor. Potrivit lui, există, „cel puţin trei formule la care se lucrează, pornind de la o alianţă largă, până la diferite formule politice construite împreună cu partidele şi deputaţii responsabili din Parlament”. „Singurul mod în care se poate menţine stabilitatea politică şi funcţionalitatea economiei este în jurul unei alianţe formate de PSRM şi în jurului unui preşedinte şi a unui premier care sunt sprijiniţi de acest partid majoritar în Parlament”, a mai spus Igor Dodon.

Conducerea Partidului Democrat a anunţat, la sfârşitul săptămânii trecute, că PDM îşi va retrage reprezentanţii din Guvern, imediat după alegeri, pentru a oferi acestuia posibilitatea de a construi o colaborare eficientă cu legislativul şi executivul în conformitate cu prevederile constituţionale şi respectând votul exprimat de către cetăţeni.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite