Dionis Cenuşă, despre iniţiativa PAS privind „autodizolvarea” Parlamentului: „Este extrem de periculos”

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Analistul politic Dionis Cenuşă a criticat iniţiativa PAS de întreba Curtea Constituţională dacă Parlamentul poate fi autodizolvat cu votul a 2/3 din deputaţi cu scopul de a provoca alegeri parlamentare anticipate.

„Constituţia de aia e lege supremă ca să fie respectată, nu ocolită. Preşedintele Sandu a promis că va respecta Constituţia. Tot ea sugerează că, dacă se face ceva ce nu este prescris de Constituţie, atunci acea acţiune nu este anticonstituţională. Anume într-o logică a ocolirii Constituţiei, presedintele Sandu sugerează că ar trebui să se acţioneze dând cale “auto-dizolvării” Parlamentului. Permiterea acestui lucru este extrem de periculos, deoarece creează un precedent politic şi juridic, pe care viitoarele forţe politice se vor simţi libere să-l aplice”, a scris Dionis Cenuşă într-o postare pe Facebook.

Expertul a subliniat că „Moldova este la un pas de a intra într-o criză a Constituţiei, dacă se inventează reguli noi pentru acomodarea intereselor politice ale presedintelui Sandu sau a partidului pe care aceasta l-a condus şi după care se conduce”.

„Partenerii externi, inclusiv Delegaţia UE, trebuie să facă declaraţii pe acest subiect. Este important ca orice decizie politică să fie adoptată în limitele cadrului legal şi constituţional existent. Altfel, se va acţiona împotriva spiritului Acordului de Asociere cu UE, nu doar a Constituţiei ţării”, a adăugat Cenuşă.

El consideră că „asemenea mişcări necântărite până la capăt pot dăuna imaginii preşedintelui Sandu chiar la început de mandat. Iar împreună cu aceasta pot fi compromişi cei care se asociază cu acest mandat, instituţii europene/occidentale şi colegi din societatea civilă”.

„Un cadou mai mare decât acesta, Socialiştii în frunte cu Dodon nici nu şi l-ar fi putut imagina. Aştept să văd cum interpretează lucrurile Curtea Constituţională şi sper că vor fi incluse strict argumente juridice”. a mai spus Cenuşă.

Amintim că, până pe 7 ianurie, Maia Sandu este obligată de lege să desemneze un candidat la funcţia de prim-ministru care va merge în faţa Parlamentului să ceară vot de încredere. Maia Sandu a anunţat că va face tot posibilul pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, iar eşuarea învestirii în funcţie a unui nou Guvern, după demisia Guvernului Chicu, ar duce la anticipate. 

Însă, cel mai probabil, Maia Sandu ezită să meargă pe această procedură de teama că premierul desemnat de ea ar putea primi votul de încredere al Parlamentului, chiar dacă toate fracţiunile susţin că vor anticipate. În aşa fel, Maia Sandu ar putea nimeri într-o capcană, având un Guvern care însă nu se bucură de sprijinul unei majorităţi parlamentare. De aceea, Maia Sandu şi PAS sunt în căutarea de alte soluţii pentru a provoca alegeri parlamentare anticipate, precum cea privind autodizolvarea Parlamentului cu 2/3 din voturile deputaţilor, dar şi în acest caz este foarte puţin probabil ca deputaţii să voteze pentru autodizolvare, mai ales în urma unei interpretări a Curţii Constituţionale care, cel mai probabil, va fi apreciată de mulţi deputaţi ca fiind una controversată.

Adevărul a făcut o analiză la situaţia ce urmează după ce premierul Ion Chicu a demisionat miercuri, 23 decembrie, cu o zi înainte ca Maia Sandu să fie învestită oficial în funcţia de preşedinte al Republicii Moldova. 

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite