Deputaţii PPDA propun moratoriu la controalele de stat la ÎMM-uri

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Deputaţii PPDA susţin că, la mai bine de trei ani de la adoptare, noua lege cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii nu se respectă. Alexandru Slusari a prezentat, în cadrul unei conferinţe de presă, o iniţiativă legislativă prin care se propune moratoriu asupra controalelor de stat care sunt efectuate la întreprinderile micro, mici şi mijlocii, pentru a permite agenţilor economici să iasă din impasul în care s-au pomenit, transmite IPN.

În iulie 2016, Parlamentul a adoptat o nouă lege cu privire la întreprinderile mici şi mijlocii, care prevedea acordarea de facilităţi fiscale pentru dezvoltarea întreprinderilor micro, mici şi mijlocii şi o cotă minimă din contractele de achiziţii publice. Cu regret, statul nu-şi exercită decât funcţiile de control de stat asupra întreprinderilor, încasând amenzi şi penalităţi în multe cazuri neargumentate juridic, se menţionează în nota informativă a proiectului. Potrivit PPDA, în proiectul bugetului pentru 2020 sunt planificate peste 350 de milioane de lei venituri din amenzi şi sancţiuni, în situaţia în care afacerile mici şi mijlocii abia supravieţuiesc.

Deputaţii PPDA afirmă că pentru reabilitarea social-economică a Moldovei este necesară instituirea unui moratoriu asupra controlului de stat la întreprinderile micro, mici şi mijlocii pentru cel puţin un an bugetar, 1 ianuarie-31 decembrie 2020, cu perioada de extindere, la discreţia Guvernului, până în 30 iunie 2021.

„Moratoriul propus se referă la controalele planificate şi inopinate, efectuate de organele de stat, inclusiv fiscale. În partea ce ţine de controlul vamal, moratoriul se aplică doar controalelor ulterioare, efectuate conform prevederilor stabilite de Codul Vamal”, se spune în nota informativă a proiectului.

Potrivit PPDA, în 2018 numărul întreprinderilor micro, mici şi mijlocii a constituit 55,7 mii şi reprezintă 98,7% din numărul total de întreprinderi. Numărul salariaţilor care au activat în aceste întreprinderi în 2018 a constituit aproape 328  de mii sau 61,2% din numărul total de salariaţi ai întreprinderilor. Veniturile din vânzări ale întreprinderilor mici şi mijlocii în această perioadă au însumat 40,4% din veniturile din vânzări în total pe economie.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite