De ce nu are viitor varianta Plahotniuc pentru Republica Moldova

0
0
Publicat:
Ultima actualizare:

Preşedintele Timofti de la Chişinău este supus unei gigantice presiuni pentru a emite un decret în care să propună candidatura lui Vlad Plahotniuc la funcţia de premier al Republicii Moldova – dar o eventuală investire a lui Plahotniuc nu va aduce stabilitatea guvernamentală dorită.

În acest moment Plahotniuc se bazează pe o majoritate parlamentară de strânsură. Are într-adevăr o listă cu 56 de semnături ale unor deputaţi care i-au promis votul: cei 19 deputaţi ai Partidului Democrat, cei 13 deputaţi ai Partidului Liberal, 14 aleşi care au părăsit recent Partidul Comuniştilor condus de Vladimir Voronin, 2 deputaţi neafiliaţi (Lidia Lupu, fostă PSRM şi Petru Ştirbate, fost PLDM) – la care s-au alăturat la începutul săptămânii deputaţi din PLDM - Vladimir Hotineanu, Ion Bălan, Ştefan Creangă, Nae-Simion Pleşca, Gheorghe Mocanu, Mihaela Spatari, Aliona Goţa. Azi dimineaţă Aliona Goţa a anunţat că îşi retrage semnătura. Deputatul Hotineanu pare şi el înclinat să facă acelaşi lucru.

Şi aici rezidă esenţa problemei care macină majoritatea formată de Plahotniuc: grupuri eterogene de deputaţi, puşi laolaltă indiferent de orientările lor politice şi geopolitice, lipsiţi de orice fel de coeziune. Singurul liant al acestui amestec parlamentar este Vlad Plahotniuc, omul de afaceri intrat în politică, ferm convins că politica este tot un fel de afacere. Poţi trata politica precum o afacere, nu este nemaiauzit acest lucru – însă sancţiunile pentru o astfel de eroare pot fi extrem de aspre pentru toată lumea.

Plahotniuc a mai avut experienţa unei astfel de majorităţi parlamentare  făcută cu deputaţi rupţi din alte partide – Partidul Liberal Reformator, a cărui amintire a dispărut cu totul din memoria publică de la Chişinău. Un eventual guvern Plahotniuc construit pe baza acestei majorităţi parlamentare eterogene nu va avea o viaţă foarte lungă. Rezultatul va fi acelaşi – alegerile anticipate pe care toată lumea susţine că nu le vrea, dar se pare că toate drumurile duc spre cabinele de vot.

Preşedintele Timofti este silit să respingă candidatura lui Plahotniuc înaintată a doua oară în mai puţin de 24 de ore şi să găsească în timp record

o formulă care să evite alegerile anticipate.

Opinii


Ultimele știri
Cele mai citite