De ce nu merge la Bruxelles, la semnarea Acordului de Asociere, preşedintele Republicii Moldova

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Delegaţia care se va deplasa la Bruxelles pentru a semna vineri, 27 iunie, Acordul de Asociere Republica Moldova-Uniunea Europeană va fi condusă de premierul Iurie Leancă. Din delegaţie nu face parte şeful statului, deşi în noiembrie anul trecut, când a fost parafat acordul, purtătorul de cuvânt al preşedintelui declara că Nicolae Timofti va merge la semnare.

Potrivit unui proiect de Hotărâre de Guvern, în Belgia vor merge, pe lângă şeful Executivului, vicepremierii Natalia Gherman, ministrul de Externe, Valeriu Lazăr, ministrul Economiei, şi Eugen Carpov, vicepremier pentru Reintegrare, precum şi ministrul Afacerilor Interne, Dorin Recean. Din delegaţie mai fac parte şeful Cabinetului premierului Eugen Sturza, purtătorul de cuvânt Liliana Viţu-Eşanu, director al Direcţiei generale integrare europeană, Daniela Cujbă, un operator video şi un agent de pază.

Ministerul Finanţelor va aloca 10.000 de lei din fondul de rezervă pentru traduceri. Cheltuielile de deplasare vor fi suportate însă de instituţiile delegate.

Potrivit purtătorului de cuvânt al preşedintelui Nicolae Timofti, Vlad Ţurcanu, vinerea trecută şeful statului s-a întâlnit cu prim-ministrul Iurie Leancă şi a discutat acest aspect, semnând un decret „prin care arată cine va semna din parte Republicii Moldova Acordul de Asociere“. „A fost invitată Republica Moldova, iar preşedintele a luat o decizie politică“, a adăugat Vlad Ţurcanu.

Potrivit Constituţiei, „preşedintele Republicii Moldova poartă tratative şi ia parte la negocieri, încheie tratate internaţionale în numele Republicii Moldova şi le prezintă, în modul şi în termenul stabilit prin lege, spre ratificare Parlamentului“.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite