Curtea Constituţională a R. Moldova a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia în privinţa Convenţiei de la Istanbul

0
Publicat:
Ultima actualizare:
Domnica Manole, preşedintele CCM
Domnica Manole, preşedintele CCM

Preşedintele Curţii Constituţionale, Domnica Manole, a solicitat opinia Comisiei de la Veneţia în legătură cu Convenţia Consiliului Europei privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice, cunoscută şi drept Convenţia de la Istanbul, transmite IPN.

 Domnica Manole a făcut acest demers „în contextul discuţiilor din spaţiul public referitoare la pretinsa neconstituţionalitate a legii de ratificare a Convenţiei”, se arată într-un comunicat de presă emis de Curtea Constituţională. Comisia de la Veneţia îşi va prezenta opinia în luna decembrie a acestui an.

Parlamentul Republicii Moldova a ratificat Convenţia de la Istanbul pe 14 octombrie. Deputaţii din Blocul Comuniştilor şi Socialiştilor au boicotat votul. Pe 20 octombrie, preşedinta Maia Sandu a promulgat legea de ratificare a Convenţiei.

Biserica Ortodoxă din Moldova s-a pronunţat împotriva ratificării Convenţiei, iar după ratificarea ei a criticat votul majorităţii parlamentare. Episcopul Markel de Bălţi şi Făleşti a semnat un decret prin care a binecuvântat ca preoţii din Episcopia Bălţiului şi Făleştiului să nu menţioneze conducerea statului în rugăciunile lor de duminică.

Convenţia privind prevenirea şi combaterea violenţei împotriva femeilor şi a violenţei domestice a fost adoptată de Consiliului Europei la 11 mai 2011, iar Republica Moldova a semnat-o în februarie 2017, însă ratificarea acesteia a fost amânată de câteva ori. Prin ratificarea Convenţiei, statul se angajează să aloce resurse pentru asigurarea funcţionalităţii centrelor de criză pentru victimele violenţei, pentru linii telefonice de urgenţă, pentru adăposturi. Republica Moldova devine al 35-lea stat membru al Consiliului Europei (din 47) care ratifică acest document.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite