Curtea de Apel a respins hotărârea prin care judecătorul Sternioală a fost lipsit de imunitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
justitie

Curtea de Apel Chişinău a suspendat marţi, 12 noiembrie, hotărârea Consiliului Superior al Magistraturii, prin care judecătorul Curţii Supreme de Justiţie Oleg Sternioală a fost lipsit de imunitate, fiind ulterior reţinut. Informaţia a fost confirmată pentru IPN de purtătoarea de cuvânt a Curţii de Apel, Octebrina Popa.

Prin decizia Curţii de Apel „se suspendă până la rămânerea definitivă a hotărârii judecătoreşti, executarea hotărârii Consiliului Superior al Magistraturii (CSM), prin care Procuratura Generală a avizat eliberarea acordului de efectuare a unor acţiuni de urmărire penală în privinţa judecătorului Oleg Sternioală”, a precizat Octebrina Popa.

Oleg Sternioală a invocat faptul că şedinţa CSM din 4 noiembrie este ilegală, atât timp cât membrii CSM au fost revocaţi din funcţie pe 27 septembrie. Anterior, CSM a venit cu o reacţie, precizând că hotărârea Adunării Extraordinare a Judecătorilor din 27 septembrie este nulă.

Acum o săptămână, judecătorul Oleg Sternioală a fost eliberat în sala de judecată, fără a-i fi aplicată o altă măsură. Judecătorii au respins demersul procurorilor de aplicare a măsurii preventive – arest pentru 30 de zile. Decizia a fost contestată de procurorii Anticorupţie, care au considerat neîntemeiată hotărârea instanţei de judecată.

Solicitat de IPN, Emil Gaitur, ofiţerul de presă al Procuraturii Generale, a menţionat că măsurile care se întreprind pe acest caz sunt în gestiunea Procuraturii Anticorupţie. Potrivit lui, actualmente, recursul acuzatorului de stat se examinează de Curtea de Apel. Totodată, procurorul a contestat respingerea de către instanţa de fond a demersului de aplicare a măsurii preventive – arestul preventiv.

Încheierea Curţii de Apel Chişinău este executorie, însă poate fi atacată cu recurs la Curtea Supremă de Justiţie în termen de 15 zile de la notificarea ei prin intermediul Curţii de Apel Chişinău.

Oleg Sternioală a fost reţinut pe 4 noiembrie într-o cauză penală pornită pe faptul spălării banilor în proporţii deosebit de mari.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite