Cum văd deputaţii Ion Ceban şi Igor Munteanu deblocarea situaţiei politice

Cum văd deputaţii Ion Ceban şi Igor Munteanu deblocarea situaţiei politice

Ion Ceban, Igor Munteanu FOTO IPN

Deputatul socialist Ion Ceban şi deputatul blocului ACUM Igor Munteanu au opinii diferite vizavi de cum poate fi deblocată situaţia lipsei unei majorităţi parlamentare. Unul insistă pe o înţelegere oficială referitor la o eventuală coaliţie de guvernare, celălalt spune că actualmente trebuie reluată activitatea legislativului. Declaraţiile au fost făcute în cadrul emisiunii „În profunzime” de la ProTV Chişinău, transmite IPN.

Deputatul Ion Ceban menţionează că, pentru a debloca situaţia actuală, blocul ACUM trebuie să renunţe la rigiditatea lui, referindu-se la faptul că deputaţii ACUM insistă să obţină şi funcţia de preşedinte al Parlamentului, şi de cea de şef al Guvernului, şi conducerea tuturor ministerelor, dar şi ca socialiştii să susţină pachetul de legi propus de acesta. Potrivit lui, pentru deblocare este nevoie de o majoritate parlamentară.
 
„Este foarte simplu. Stabilim agenda care legi le votăm împreună, conducerea Parlamentului revine fracţiunii PSRM, conducerea Guvernului şi mai multe ministere, cu excepţia celor despre care am discutat că ar veni în fortificarea atribuţiilor preşedintelui, revin blocului ACUM. Noi n-am pus în lista de propuneri proiecte care ar avea probleme cu o persoană sau cu alta, cu un grup etnic sau cu alt grup etnic”, a declarat Ion Ceban.
 
Deputatul Igor Munteanu spune că singura soluţie pentru ca lucrurile să se mişte din loc este ca cele două formaţiuni, ACUM şi PSRM, să discute despre cum poate fi deblocată activitatea Parlamentului reluând şedinţa în plen a Parlamentului, înfiinţând Biroul Permanent, comisiile parlamentare şi discutând soluţiile pentru alegerea preşedintelui Parlamentului.
 
Potrivit lui, pentru crearea Biroului permanent al legislativului şi comisiilor parlamentare nu este neapărat nevoie de o coaliţie pentru că aceste structuri sunt formate din deputaţi înaintaţi de fracţiuni, iar fracţiunile sunt demult create în Parlament. „Noi suntem principiali pentru că vrem ca legile pe care le-am desemnat ca fiind importante pentru deblocarea şi deoligarhizarea statului să fie votate cu ajutorul unei anumite majorităţi în Parlament. Pentru asta putem să hibridizăm pachetul lor social cu pachetul nostru antioligarhic”, a menţionat Igor Munteanu.
 
Atât Ion Ceban, cât şi Igor Munteanu au spus că funcţia de preşedinte al Parlamentului trebuie să aparţină anume formaţiunii pe care o reprezintă fiecare.

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:

citeste totul despre: