CSM: Hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor este lovită de nulitate

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Consiliul Superior al Magistraturii menţionează că „hotărârea Adunării Generale a Judecătorilor excepţionale este lovită de nulitate pe motiv că a fost convocată cu încălcarea vădită a prevederilor legale”, transmite IPN.

Potrivit CSM, adunarea a fost convocată în lipsa unui temei legale, aceasta nu a fost deliberativă, precum şi a fost încălcat dreptul majorităţii judecătorilor care au acordat votul de încredere membrilor Consiliului. Într-o contestaţie adresată Comisiei speciale a Adunării Generale a Judecătorilor, CSM solicită anularea hotărârii din 27 septembrie, prin care magistraţii au votat revocarea a şase membri ai Consiliului.

În contestaţie se precizează că hotărârea din 27 septembrie, cu toate actele necesare, nu au fost prezentată la CSM, motiv pentru care contestaţia este depusă în baza informaţiei din mass-media.

În contestaţie se face referire şi la mai multe prevederi, inclusiv că „pentru convocarea AGJ excepţionale este necesară adoptarea unei hotărâri a CSM ori a unei hotărâri judecătoreşti irevocabile şi executorie”. Or, CSM a declarat recurs împotriva încheierii CA Chişinău din 24 septembrie, prin care a fost stabilită data Adunării Generale a Judecătorilor pe data de 27 septembrie, ora 16.00. Potrivit CSM, acest recurs nu a fost examinat de către CSJ. Respectiv, încheierea nu este definitivă şi executorie.

Consiliul notează şi că AGJ din 27 septembrie nu a fost deliberativă. În instanţele judecătoreşti din ţară sunt 395 de judecători în exerciţiu. Respectiv, majoritatea simplă constituie 198 de judecători în exerciţiu. Potrivit CSM, şedinţa a fost convocată pentru ora 10.00, iar la 11.20 preşedintele Adunării a declarat că nu a întrunit numărul necesar de judecători, nefiind deliberativă, fiind prezenţi doar 187 de magistraţi, respectiv adunarea se amână. Însă, după mai mult de patru ore, s-a anunţat că s-au înregistrat 200 de judecători, „ignorându-se faptul că mulţi judecători au părăsit şedinţa”. „Faptul că şedinţa AGJ excepţională a continuat fără a fi deliberativă, se confirmă prin numărul de doar 184 de buletine ridicate”, se mai spune în contestaţie.

Semnatari ai contestaţiei sunt cinci membri ai Consiliului, din cei şase revocaţi din funcţie. Este vorba despre Dorel Musteaţă, Nina Cernat, Anatolie Galben, Luiza Gafton şi Petru Moraru. Printre semnatari nu se numără Victor Micu.

Adunarea Generală a Judecătorilor din 27 septembrie a fost convocată la iniţiativa unui grup de magistraţi prin hotărârea Curţii de Apel Chişinău, după CSM a respins demersul magistraţilor de a convoca Adunarea.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite