Constatările Comisiei de anchetă pe cazul Open Dialog: Organizaţia a fost finanţată de Rusia, din spălări de bani şi vânzare de armament. PAS: Nu avem conexiuni cu Ludmila Kozlovska

Constatările Comisiei de anchetă pe cazul Open Dialog: Organizaţia a fost finanţată de Rusia, din spălări de bani şi vânzare de armament. PAS: Nu avem conexiuni cu Ludmila Kozlovska

FOTO privesc.eu

Parlamentul a audiat şi a aprobat vineri, 16 noiembrie, raportul Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog, condusă de către Ludmila Kozlowska, în politica internă a Republicii Moldova. Iniţiatorii Comisiei spun că fundaţia respectivă ar fi finanţat unele partide de opoziţie, mai exact PAS şi PDA. La rândul său, potrivit Comisiei, Open Dialog a fost finanţată din spălări de bani etc.

Ştiri pe aceeaşi temă

Preşedintele Comisiei, Igor Vremea, a precizat că scopul Comisiei a fost a stabili dacă organizaţia menţionată, declarată ca fiind una menită să apere drepturile omului, a atentat la securitatea naţională a Republicii Moldova şi la ordinea constituţională a ţării, prin finanţarea unor partide de opoziţie de la Chişinău.

Deputatul a declarat că din constatările Comisiei reiese că Open Dialog a fost finanţat, neoficial, din spălările de bani, cunoscute ca „Landromatul”, din miliardul furat din sectorul bancar al Republicii Moldova, de Ministerul Apărării al Federaţiei Ruse, de serviciile secrete ruse, din offsore-uri obscure şi din vânzare de armament.

Igor Vremea a subliniat că Ludmila Kozlowska este cetăţean al Ucrainei, născută în regiunea Sevastopol. După anexarea Crimeei de către Rusia, ea a obţinut şi cetăţenia rusă.

Reacţia Partidului Acţiune şi Solidaritate

„Regimul vrea să fraudeze alegerile, inclusiv prin fabricarea unei minciuni ca cea cu sirenii din campania prezidenţială. PAS nu are nicio conexiune cu Ludmila Kozlovska şi fundaţia „Open Dialog” şi nu a fost finanţat niciodată de această fundaţie. Unica acuzaţie aberantă care se aduce este faptul că Maia Sandu a participat la o conferinţă, la invitaţia mai multor membri respectaţi ai Parlamentului European, cu finanţarea biletului şi a cazării de această fundaţie cu care colabora Parlamentul European.

Venim cu un îndemn către întreaga societate şi către presă să oprim această mascaradă, căci prin promovarea discuţiilor despre acest subiect nu facem decât să promovăm o minciună lansată de PD în stilul propagandei de la Kremlin şi să amplificăm o înşelăciune creată de regim pentru a devia atenţia de la probleme grave şi de la investigaţii serioase. E ca şi cum am investiga dacă Maia Sandu cu Angela Merkel au decis să aducă 30.000 de sirieni la Cahul sau au decis să-i distribuie câte 1.000 în fiecare raion”.

Lidera PAS, Maia Sandu, şi preşedintele PDA, Andrei Năstase, au refuzat să se prezinte la şedinţa Comisiei parlamentare de anchetă privind posibila imixtiune din partea Fundaţiei Open Dialog în politica internă a Republicii Moldova. Aceştia au precizat că vor accepta să vină la şedinţa Comisiei numai dacă ea se va desfăşura cu uşile deschise.

Amintim că Parlamentul a constituit pe 4 octombrie Comisia de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor de imixtiune a Fundaţiei „Open Dialog” şi a fondatoarei acesteia, Ludmila Kozlowska, în treburile interne ale Republicii Moldova, scrie IPN.

Deputaţii PDM au solicitat investigarea legăturilor dintre aceasta, Fundaţia Open Dialog şi partidele politice PAS şi PDA, inclusiv posibile aspecte ce ţin de finanţarea ilegală sau acordarea de beneficii pentru partidele menţionate.

Activitatea Comisiei se rezumă la colectarea de informaţii, analizarea lor şi formularea de recomandări, neavând atribuţii de ordin juridic. Totodată, activitatea Comisiei se va încheia cu un raport ce va fi prezentat Parlamentului şi opinia publică va fi informată în detaliu cu privire la rezultatele acestei anchete parlamentare.

PAS a negat că are vreo legătură cu Open Dialog, subliniind că cea mai mare ameninţare la adresa securităţii ţării o constituie PDM şi Vlad Plahotniuc.

 

Dacă apreciezi acest articol, te așteptăm să intri în comunitatea de cititori de pe pagina noastră de Facebook, printr-un Like mai jos:


citeste totul despre:
Modifică Setările