Comisia de anchetă pentru investigarea fraudei bancare începe de luni audierile

0
Publicat:
Ultima actualizare:
FOTO IPN
FOTO IPN

Comisia parlamentară de anchetă pentru elucidarea circumstanţelor devalizării sistemului bancar din Moldova şi investigării fraudei bancare începe de luni, 24 iunie, audierile. A fost întocmită o listă de 20 de persoane, iar primii chemaţi la audieri sunt Veaceslav Negruţa, ministru al Finanţelor în perioada 2009-2013, şi Veaceslav Ioniţă, preşedinte al Comisiei parlamentare pentru economie buget şi finanţe în perioada 2009-2014.

 Anunţul l-a făcut preşedintele comisiei de anchetă, Alexandr Slusari, în cadrul unor declaraţii de presă după cea de-a doua şedinţă a comisiei, transmite IPN.

Alexandr Slusari a comunicat că pe lista persoanelor care vor fi audiate se regăsesc foşti şi actuali politicieni, funcţionari şi experţi. „Sperăm că în câteva săptămâni vor fi chemate mai multe persoane pentru aceste audieri”, a spus deputatul.

Preşedintele comisiei de anchetă susţine că este cât de cât clară situaţia în privinţa evenimentelor produse din 2013 până în prezent, dar e nevoie de mai multe materiale pentru perioada 2010-2013, care a fost premergătoare „fazei de deposedare a statului de pachetul de control şi furtul imens din sistemul bancar”.

Referindu-se la  activitatea comisiei, Alexandr Slusari a comunicat că este restricţionat accesul membrilor la materialele comisiilor de anchetă precedente, din 2013 şi 2015. A fost făcut demers către arhiva Parlamentului pentru a fi prezentate, însă instituia a răspuns că toate documentele au fost ridicate şi transmise către Procuratura Generală.

Astăzi comisia de anchetă a decis înaintarea a alte două demersuri. Unul către Banca Naţională, căreia i se cere să faciliteze accesul la raportul Kroll 2, versiunea integrală. Celălalt demers este către Procuratura Generală, căreia i se solicită informaţii exhaustive despre mersul anchetei pe furtul miliardului, începând cu anul 2014.

Preşedintele comisiei de anchetă susţine că în pofida greutăţilor care au apărut pentru membrii comisiei, în ceea ce priveşte accesul la documente, de la mai multe persoane au început să parvină documente despre furtul miliardului din sistemul bancar. „Avem un volum de acte, copii necesare pentru a elucida cât mai exhaustiv ceea ce s-a întâmplat,”, a declarat Alexandr Slusari.

Comisia a fost formată la 10 iunie. Din ea fac parte deputaţi ACUM şi PSRM.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite