Chişinăul solicită Misiunii OSCE să monitorizeze în teren acţiunile ilegale ale Tiraspolului

0
Publicat:
Ultima actualizare:

Biroul pentru reintegrare solicită Misiunii OSCE în Moldova să continue monitorizarea în teren a acţiunilor ilegale ale Tiraspolului. În condiţiile create şi a lipsei consensului în Comisia Unificată de Control pe subiectul posturilor ilegale, Chişinăul insistă pe reacţia promptă la situaţiile care pot escalada din cauza degradării dialogului în mod unilateral de către Tiraspol, transmite IPN.

Viceprim-ministra pentru reintegrare, Cristina Lesnic, a avut astăzi, 15 iulie, o întrevedere cu şeful Misiunii OSCE în Moldova, Claus Neukirch. „Evaluarea generală a situaţiei arată că acel capital pozitiv acumulat în timp pe problema reglementării transnistrene se erodează şi situaţia se plasează într-o nouă zonă negativă şi îngrijorătoare, în special în domeniul drepturilor omului”, a declarat Cristina Lesnic.

Oficialul a abordat mai multe cazuri individuale, legate de măsurile represive aplicate de partea transnistreană împotriva persoanelor care şi-au manifestat dreptul la exprimare, încălcarea dreptului la muncă a cetăţenilor de pe ambele maluri ale Nistrului, a dreptului la sănătate şi libera circulaţie.

Un subiect separat al întâlnirii a vizat şi organizarea anului şcolar 2020-2021 în condiţiile pandemiei. Un aspect ţine de faptul că mai mulţi elevi îşi fac studiile pe celălalt mal, iar restricţiile de circulaţie impuse de Tiraspol sunt extinse până pe 30 septembrie, fără nici o certitudine privind data anulării lor.

Viceprim-ministra Cristina Lesnic a subliniat repetat că posturile ilegale nu sunt posturi sanitare, iar evaluarea prealabilă a riscurilor denotă că aceste posturi nu ajută dialogului dintre Chişinău şi Tiraspol.

Republica Moldova



Partenerii noștri

Ultimele știri
Cele mai citite